bamya.gen.tr
bamya
Sosyal Medyada Paylaş
Bamya Tohumu Faydaları
Bamya Konservesi
Bamya Tohumunun Faydaları
Bamya Kızartması
Bamya Yemeği
Bamya Çeşitleri
Bamya Tarifi
Kıymalı Bamya Yemeği
Bamyanın Faydaları
Bamya
Bamya Bitkisi
Nohutlu Bamya
Kuru Bamya Tarifi
Bamya Nasıl Dikilir
Tavuklu Bamya
Bamya Yemeği Nasıl Yapılır
Bamya Yetiştiriciliği
Etli Bamya
Taze Bamya Tarifi
Kuru Bamya Çorbası
Bamya Kaç Kalori
Bamya Yemeği Kaç Kalori
Bamya Hangi Ayda Ekilir
Bamya Nerede Yetişir
Bamya Ekimi
Kıymalı Bamya
Çiçek Bamya
Bamya Ne Zaman Ekilir
Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır
Kuru Bamya Nasıl Pişirilir
Bamya Dolaba Nasıl Konur
Bamya Şoklama
Bamya Suyu
Kışlık Bamya
Bamya Buzluğa Nasıl Konur
Tüm Sayfalar >>









Bamya Yetiştiriciliği

Bamya Yetiştiriciliği, Bamya sıcak iklimlerde yetişen, dona dayanıksız, ebegümecigiller familyasından ılıman iklimlerde bir yıllık, tropik iklimlerde ise çok yıllık olabilen bitki türüdür. Ana vatanının Afrika olduğu Etiyopya ve Sudan'da çok eski tarihlerden beri yetiştiriciliğinin yapıldığı bilinmektedir. Yaprakları asma yaprağına benzeyen bamyanın meyvesi 5 bölmeli, yuvarlık tohumlu, yeşilimtırak gri renkte ve yenilebilir özelliktedir. Ekimi, ot temizliği ve hasadı fazla iş gücü gerektirmez. Oldukça verimsiz topraklarda neredeyse susuz yetiştiğinden kalabalık aileler tarafından dar alanlarda sıklıkla yetiştirilmişlerdir.

Bamya üretimini sınırlandıran en önemli özellik ise, gövde, yan dal, meyve ve yapraklarında bulunan ve temas sırasında kaşıntıya neden olan tüylerdir. Bu tüylerin hasat sırasında kullanılan eldivenleri bile deldiği bilinmektedir. 

Ekolojik istekleri; Sıcak iklim sebzesi olan bamya soğuklara duyarlı bir yapıdadır. Özellikle geceleri serin olan bölgelerde gelişimi yeterli olmaz ve meyve verimliliği düşük olur.  Akdeniz ve Ege başta olmak üzere Marmara ve Karadeniz'de soğuklardan çok etkilenmeyen bölgelerde üretimi yapılmaktadır. Ortalama hava sıcaklığının 15-20 derece, toprak sıcaklığının ise 15 derece olduğu bahara geçiş döneminde tohum ekimi yapılmalıdır. 

Toprak isteği; Toprak isteği yönünden çok seçici bir bitki değildir fakat ekonomik olarak kaliteli üretim derin, geçirgen, kumlu topraklarda yapılmalıdır. Marmara bölgesinde ise kıraç arazilerde hiç su ve gübre vermeden bamya üretimi yapılabilir. İlkbaharda toprak derin olmayacak şekilde sürülür. Birkaç gün güneşlenmesi sağlandıktan sonra tohum ekimi gerçekleştirilir. Çok nemli toprak özellikle de tohum dönemindeyken kaliteyi düşürücü etki yapar, küllenme hastalığına neden olur. 

Bamya Yetiştiriciliği
Hasadı, Bitkiler içinde hasadı en zor olan bitkilerden biri bamyadır. Çeşitlere ve sıcaklığa bağlı olarak tohum ekiminden 40-60 gün kadar sonra çiçeklenme başlar. Kullanım amacına ve çeşit özelliğine göre çiçeklenmenin 1-3. ve 4. günü hasadı yapılır. Hasat zamanının belirlendiği bir diğer özellikte meyve iriliğidir. Normal boyunun üçte biri kadar olduğunda bamya hasat edilir. Çünkü bamya büyüdükçe sertleşir, tohumları ağza gelecek şekilde irileşir ve yemeklik değerini kaybeder. Hasat yaklaşık 1,5-4 ay arasında devam eder. her toplamadan sonra yeni bitkileri olgunlaşır. Bu yüzden 4 ay boyunca her gün ya da gün aşırı hasat yapılır. Bamya hasadı, meyvelerinin çok küçük olması, sap yaprak ve gövdedeki kaşındırıcı tüyler yüzünden çok yorucu ve zorlu bir uğraştır. Hasat meyvelerin aşağıya çekilmesi yoluyla gerçekleştirilir. İyi çalışan bir işçi günde 10-15 kg bamya toplayabilir. Amasya çiçek bamyası gibi daha zorlu türlerde ise hasadı yapacak işçi bulmak zor olabilir.  

Hasat sonrası işlemler; Sabah serinliğinde toplanan bamyalar bir yerde istif edilir. İstiflenen bamyalar daha sonra ayıklanarak boylarına göre ayrılır. Üzerlerine yapışmış olan kuru çiçekler temizlenir. Bu sırada gözden kaçmış ve ticari değerini düşürecek kadar büyümüş bamyalar tohumlamada kullanılmak üzere için kenara bırakılır. Hasat edilen yemeklik bamyalar küçük torbalara alınarak zaman geçirmeden pazara sunulur.  7 derece civarındaki kontrollü depolarda 10 gün süre ile tazeliğini koruyabilir. 

Yayınlanma Tarihi : 12.09.2015 14:18:42

Bamya Yetiştiriciliği Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Bamya Yetiştiriciliği"

oktay

Bamyada yaprak bitine için ne tür ilaç kullanmak lazım

2017-06-25

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Tavuk Etli Bamya

Tavuk etli bamya; benim en sevdiğim yemeklerden bir tanesidir. Bamyanın tazesi de kurusu da besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir. Yetiştirmesi ve toplaması çok meşekkatli olan bamyanın yemeğini pişirmek oldukça kolay...

Bamya Fidesi

Bamya fidesi, bamya ılıman ve tropik iklimlerde yetişen bir sebzedir. Bamyanın yaprakları bir el ayası büyüklüğünde tüylü ve dilimli olup çiçekleri kirli sarı ortası ise kırmızı renklidir. Bamyanın meyveleri ise beş köşeli, sivri...

Taze Bamya Yemeği

Taze bamya yemeği, benim hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde çok sık pişirmeyi tercih ettiğim bir yemek çeşitidir. Yazın bol miktarda alarak ayıklayıp doğradığım bamyaları içerisine domates ve limon dilimleyerek buzdolabı poş...

Bamya Yemeği Etli

Bamya yemeği etli: Bamya  yemeği bir çok kişi tarafından sevilen sağlıklı bir yemektir. Et eşliğinde yapıldığında çok daha lezzetli olmaktadır. besin değeri oldukça yüksektir. Sağlıklı beslenmeye önem verenler için ideal lezzetler...

Yaş Bamya Tarifi

Yaş Bamya Tarifi, Bazı insanlar bamyayı çok sevseler, bazıları sevmeyebilir. Bunun biraz da pişirme metoduyla ilgisi vardır. Dikkat edilmezse bamyaya özgü olan salgıyı hemen dışa verir. Bu sebeple taze bamyayı yıkarken, ayıklarken...

Zeytinyağlı Bamya

Zeytinyağlı bamya, kış aylarında lezzetle tüketmiş olduğumuz yemeklerden biridir. Bamya ayrı bir tada sahip olduğundan dolayı kişilerin tercih etmiş olduğu yemekler arasında ilk sırayı almaktadır. Zeytinyağlı bamya yemeği genellik...

Köfteli Bamya Yemeği

Köfteli Bamya Yemeği; Türk mutfağında pasta, yemek, tatlı ve tuzlu çeşitler oldukça fazla bulunur. Fazla bulunduğu içinde aşırı tüketilir. Mutfağa girince değişik lezzetlerden bir sürü çeşit yapılabilir. Evimize gelen misafirlerim...

Kıymalı Bamya

Kıymalı Bamya; Sindirim sistemini düzenleyen bamya ülkemizde ve akdeniz ülkelerinde tercih edilir. Kıymalı Bamya son derece doyurucu ve sağlıklı bir yemektir. Kurutulmuş bamya ile yapıldığı gibi yeşil bamyayla da yapılır.Malzemele...

Bamyanın Yararları

Bamyanın yararları, Son derece besleyici bir bitki olan bamya bazı insanlar tarafından çok sevilen fakat bazı insanlar tarafından da bir o kadar sevilmeyen bir bitkidir. İnsan vücudunda birçok faydası olan bamya aslında herkesin ö...

Bamya Faydaları

Bamya faydaları, tahmin edildiğinden de fazla. Kimi insanlar bamyayı sevmese ve yemeyi tercih etmeseler de bamya tam bir sağlık dostu ve faydaları da pek çok. Bu açıdan her meyve sebze gibi bamya da, vücut için gerekli olduğu m...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bamya, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018