Bamya DolmasıBamya Dolmasının Tarihçesi ve ÖnemiBamya dolması, Adana yöresi ile özdeşleşmiş bir geleneksel yemektir. Bamya, çeşitli yemek türleri arasında pek çok kişi tarafından sevilerek tüketilir. Bamya dolması da bu sevilen bamya yemeğinin bir başka çeşidi olarak, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ün kazanmış ve zamanla Türkiye'nin dört bir yanında popüler hale gelmiştir. Farklı lezzetlere açık olanlar ve sofralarını zenginleştirmek isteyenler için bamya dolması, harika bir alternatiftir. Bamya Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Sosu İçin
Bamya Dolması Nasıl Yapılır?Bamya dolması hazırlığına öncelikle bamyaların baş kısımlarını kesip sonradan kapak olarak kullanmak için bir kenara ayırarak başlayalım. Ardından, başları kesilen bamyaların iç kısımlarını bamyaları zedelemeden dikkatlice çıkararak temizleyelim. Tüm bamyalar için aynı işlemi uyguladıktan sonra dolmalık iç harcımızı hazırlayalım. Karıştırma kabımıza kıymamızı ekleyip üzerine kuru soğanı rendeleyelim. Üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanoz, kimyon, kırmızı pul biber, karabiber ve yeteri kadar tuz ekleyerek iç harcımızı iyice karıştırarak yoğuralım. Hazır hale gelen iç harcımızı daha önceden içleri çıkarılmış bamyaların içine doldurup kapak olarak ayırdığımız başları kapak şeklinde kapatarak düz bir tencereye yan yana güzelce dizelim. Tüm bamyaların içlerini doldurduktan sonra sosumuzu hazırlamaya geçelim. İlk olarak sivri biberleri ince ince doğrayarak tavamıza alalım. Üzerine rendelenmiş domatesi ekleyip sarımsakları minik parçalar halinde kıyarak tavamıza ilave edelim. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı, limon suyu, domates salçası, biber salçası, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber ve yeteri kadar tuz ekleyerek sosumuzu ocağa koyup hafifçe pişirelim. Sos kaynadıktan sonra üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra tencereye dizilmiş dolmaların üzerine gezdirerek dökelim. Dolma tenceremizi ocağa alıp orta ateşte bamyalar yumuşayana kadar pişirerek sıcak servis yapalım. Afiyet olsun. |
Bamya dolması yaparken bamyaların iç kısımlarını çıkarırken zedelememek için ne gibi bir yöntem kullanıyorsunuz?
Cevap yazMetin Ali Feyyaz, bamya dolması yaparken bamyaların iç kısımlarını çıkarmak genellikle hassas bir işlem gerektirir. Bunun için bamyaların baş kısmını dikkatlice kesip, içindeki çekirdekleri küçük bir kaşık veya özel bir sebze oyucu ile nazikçe çıkarabilirsiniz. Bu şekilde bamyaların yapısını bozmadan içini temizlemiş olursunuz. Ayrıca, bamyaları soğuk suda bekletmek de zedelenmeyi azaltabilir.