Bamya, genellikle ılıman iklimlerde yetişen, yaprakları el ayası şeklinde olup kökleri oldukça derinde yer alan, meyvesi ince uzun piramit tarzında, tohumları ise yuvarlak oval ve yeşil renkte olan bir bitki türüdür. Bu bitki, mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirime yardımcı olur. Bamya, yaş ya da kuru olarak tüketilebilir ve sindirimi düzenlediği için kabızlığı önler. Yaş bamya yemekleri oldukça lezzetliyken, bamyanın kurusu ile yapılan Konya'nın meşhur bamya yemeği de bir o kadar lezzetlidir. Amasya, çiçek, Sultani, Bornova, Balıkesir gibi çeşitli bamya türleri bulunur. Bamya yemeği, çocukların çok fazla sevmediği bir yemek türüdür ancak Oktay Usta'nın bamya tarifi oldukça lezzetli ve pratik bir yemektir. Bamya, zeytinyağlı yapıldığında lezzeti artar. Ayrıca, bamya yemeğini kıymalı olarak hazırlamak, çocukların damak zevkine daha uygun olabilir. Oktay Usta Bamya Tarifi Malzemeleri
Bamyaları Dinlendirmek İçin
Yapılışı Bamyaların kart olmaması ve içlerinin çekirdekli olmaması lezzet açısından önemlidir. Bamyaları limon eklemeden pişirirseniz, bamya kendi suyunu vereceği için yemeğin tadı bozulabilir. Bamyaların tepesinden kâğıt gibi incecik sivri kısmı kestikten sonra içlerine su geçebilmesi için ufak şekilde kesilir ve bir kaba konulur. Üzerine tuz eklenir. Daha sonra üzerlerine sirke ilave edilip harmanlanır ve yarım saat dinlenmeye bırakılır. Bamyaların bekletilmesinin sebebi, bamyaların lastik gibi sünmesine engel olmaktır. Soğanları küp doğrayarak tencereye koyun ve üzerine tereyağı ilave ederek 8-10 dakika kavurun. Kavrulmuş soğanların üzerine kıyma ekleyerek kıyma suyunu verene kadar kavurmaya devam edin. Domatesleri küp doğrayın ve kavrulan malzemenin içine ilave edin. Malzemeleri 5 dakika daha kavurarak harmanlayın. Doğradığınız biberleri, limonun suyunu ve tuzu ilave edin. Ardından su ve et suyu ekleyerek karıştırın. Son olarak, tuzlu sirkeli suda beklettiğiniz bamyaları ilave ederek tencerenin kapağını kapatın. Bamyalar yumuşayıncaya kadar kuvvetli ateşte, kaynadıktan sonra orta ateşte bir saat kadar pişirin ve ocaktan alın. Biraz dinlendirin ve sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Yağıztekin
25 Temmuz 2024 PerşembeBamyaların lastik gibi sünmesine engel olmak için tuz ve sirke ile dinlendirmek zorunlu mu? Bu işlemi yapmazsak yemek yine de lezzetli olur mu?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeYağıztekin, bamyanın lastik gibi olmasını engellemek için tuz ve sirke ile dinlendirme işlemi oldukça faydalıdır. Bu yöntem, bamyaların yapışkan dokusunun azalmasına yardımcı olur ve pişirme sırasında daha hoş bir kıvama sahip olmasını sağlar. Ancak bu işlemi yapmazsanız da yemek lezzetli olabilir, sadece bamyalar biraz daha yapışkan olabilir. Sonuç olarak, tuz ve sirke ile dinlendirmek zorunlu değil ama tekstür açısından tavsiye edilen bir yöntemdir. Afiyet olsun!