Bamya Nasıl Dondurulur?
24 Temmuz 2024

Bamya Nasıl Dondurulur?

Yaz aylarında çıkan ve oldukça lezzetli olan bamya, severek tüketilen bir sebze olmasının yanı sıra sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Bamya, yüksek miktarda K vitamini, C, A ve E vitaminleri içermektedir. Aynı zamanda kalsiyum, bakır, demir, magnezyum ve potasyum açısından da oldukça zengin bir besindir. İçerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sistemi ve diyabet sorunlarında ciddi faydalar sağlamaktadır. Yine içerdiği folat sayesinde özellikle bebeklerin gelişimi ve sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Astım gibi kronik ve kanser gibi çağımızın ciddi hastalıklarına karşı da koruma sağlamakta ve hastalığa yakalanma riskini de düşürmektedir. Bamyanın en önemli özelliklerinden birisi de bağırsak hareketlerini artırması ve bu sayede kabızlık sorununu gidermesidir. İçerdiği yüksek folat sayesinde gebe kalmak isteyenlerin yardımına koşmaktadır. Peki, bu kadar faydalı bir gıdayı sadece yaz aylarında mı tüketeceğiz? Tabii ki hayır. Yazdan aldığımız ve dondurucuda dondurarak sakladığımız bamyaları kış aylarında da büyük bir keyifle tüketebiliriz. Yaz aylarında aldığımız bamyaları dondurucuya nasıl koyar ve nasıl saklarız? İşte sorunun cevabı makalemizde.

Bamyanın Hazırlanması ve Temizlenmesi

Yaz aylarında almış olduğumuz taptaze bamyaları öncelikle varsa yapraklarını ayıklıyoruz. Ayıkladığımız bamyaları genişçe ve derin bir kabın içerisine alıp çeşmenin altında güzelce birkaç kez yıkıyoruz. Tertemiz yıkadığımız bamyaları suyu süzülsün diye bir süzek içinde yaklaşık bir saat kadar bekletiyoruz. Suyu iyice süzülen bamyaları temizlemeye başlıyoruz. Baş kısmını yuvarlayarak (salyalanmaması için bu şekilde kesiyoruz) çıkardığımız bamyaları başka bir kap içerisine alıyoruz.

Blanşlama İşlemi

Temizleme işlemi bittikten sonra bir tencere içerisine 2-3 litre kadar su koyup kaynatıyoruz. Başka bir kabın içerisine ise 3-4 litre kadar buzlu su koyuyoruz. Kaynamakta olan suyun içerisine 1 adet limonun suyunu ekleyin ve tekrar kaynadıktan sonra içine temizlediğimiz bamyaları atın. Bamyaları karıştırarak 3-5 dakika kadar kaynatın ve rengi döndüğünde ocağın altını kapatın. Bir kevgir yardımıyla bamyaları kaynayan suyun içinden çıkarıp hemen buzlu suyun içine atın. Buzlu suyun içinde birkaç dakika beklettiğimiz bamyaları soğuk suyun içinden suyunu süzdürerek alıyoruz.

Dondurma İşlemi

Suyu süzülen bamyaları çok da fazla bekletmeden buzluk poşetlerine istediğimiz oranda koyarak ağzını sıkıca kapatıyoruz. Poşetlenmiş bamyaları dondurucuya yerleştirip dondurucuyu kapatıyor ve kışın tüketmek üzere saklıyoruz. Dondurucunun kapağını mümkün olduğunca fazla açmamaya özen gösterin.

Ekstra Bilgiler

  • Bamyaları dondurucuda saklarken üzerine tarih yazmak, hangi tarihte dondurduğunuzu hatırlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Bamyaları dondururken, yemeklik porsiyonlar halinde poşetlemek, sonrasında kullanım kolaylığı sağlar.
  • Dondurulmuş bamyaları pişirirken, çözülmelerini beklemeden doğrudan tencereye atmanız, besin değerlerini daha iyi korur.
  • Blanşlama işlemi bamyanın rengini korumasına yardımcı olur ve besin değerlerini artırır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sevan

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Bamyaları dondururken limon suyunu neden ekliyoruz, eklemezsek ne olur?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevan, bamyaları dondururken limon suyu eklemek, bamyaların renginin ve dokusunun korunmasına yardımcı olur. Limon suyu, bamyaların kararmasını engeller ve aynı zamanda hafif bir asidite sağlayarak tazeliklerini muhafaza eder. Eğer limon suyu eklemezsen, bamyaların rengi solabilir ve dokusu bozulabilir, bu da tat ve görünüm açısından istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bamya Ne Zaman Ekilir?

Bamya Ne Zaman Ekilir?

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Köfteli Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Ayıklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Ayıklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Nasıl Kurutulur?

Bamya Nasıl Kurutulur?

Bamya Nasil Temizlenir?

Bamya Nasil Temizlenir?

Güncel

Kıymalı Kuru Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Kuru Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tüylü Bamya Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tüylü Bamya Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Taze Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Kurutma Nasıl Yapılır?

Bamya Kurutma Nasıl Yapılır?

Oktay Usta Bamya Tarifi

Oktay Usta Bamya Tarifi

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nasıl Saklanır Saklama Şekilleri

Bamya Nasıl Saklanır Saklama Şekilleri

Kuru Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Kaç Kalori?

Bamya Kaç Kalori?

Bamya Buzluğa Nasıl Konur?

Bamya Buzluğa Nasıl Konur?

Bamya Gaz Yapar mı?

Bamya Gaz Yapar mı?