Bamya Konservesi Bamya konservesi, özellikle yaz aylarında hazırlanan taze bamyaların derin dondurucuda yer kalmadığı zamanlarda kurtarıcı bir yöntemdir. Yazın taze olarak tükettiğiniz bamyaları, konserve yaparak kışın da bu lezzetten mahrum kalmadan tüketebilirsiniz. Bamya konservesi yapımı oldukça kolaydır ve fazla zamanınızı almaz. Ayrıca hazırladığınız bamyaları derin dondurucuda yer varsa paketleyip dondurabilirsiniz. Bu şekilde çok amaçlı bir hazırlık yapabilirsiniz. Sindirim sisteminden sinir sistemine kadar birçok faydası olan, C vitamini kaynağı bu sebzeyi yaz kış tüketmenin yollarını aramalısınız. Sizlere vereceğimiz bamya konservesi tarifiyle kışa hazırlık yapmak istiyorsanız, hadi başlayalım. Bamya Konservesi İçin Gerekli Malzemeler
Bamya Konservesi Nasıl Yapılır? İlk olarak bamyaları yıkayın ve kurumalarını bekleyin. Daha sonra bamyaların baş kısımlarını koni şeklinde ayıklamaya başlayın. Ayıkladığınız bamyaları limon suyu sıkılmış suyun içine koyun. Bu sırada domateslerin kabuklarını soyup yemeklik olarak doğrayın ve bir tencereye koyun. İçerisine yağ ilavesi yapmadan domatesleri bu şekilde pişirin. Yaklaşık olarak 10 dakika içinde domatesler suyunu çekecektir. Limonlu suya koyduğunuz bamyaları alarak domateslerin içine ilave edin. Malzemeyi hafifçe karıştırarak tencerenin ağzını kapatın. Bamyaları çiğ kalmadan az miktarda pişirin. Bu sayede ekşimesi daha kolay olur ve içerisine limon sıkmanız gerekmez. Domatesin ekşi tadı buna engel olur. Şimdi bamya konservesini koyacağınız kavanozları hazırlayın. Kaynar suyla kavanozları ve kapaklarını yıkayın. Bamyaların piştiği tencereden bir kaşıkla alarak kavanozları doldurmaya başlayın. Kavanozların üzerinde boşluk kalmamalıdır. Kaldığı takdirde bunu kaynar suyla tamamlayın. Daha sonra kapakları sıkıca kapatarak, bir bezin üzerine ters şekilde kapatın. İyice soğumadan kavanozları düz çevirmeyin. Bamya konservesini güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Kışın istediğiniz zaman açıp bamya yemeği hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz daha önce belirttiğimiz gibi bamyaları bu şekilde soğutarak paketlerde derin dondurucuya da atabilirsiniz. Afiyet olsun. Bamyanın Faydaları
Ekstra İpuçları
|
Özmert
19 Temmuz 2024 CumaBamya konservesi yaparken, bamyaları limonlu suya koyduktan sonra neden domatesin suyunu çekmesini beklemem gerekiyor? Bu adımı atlamanın bir zararlı etkisi olur mu?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaMerhaba Özmert,
Bamya konservesi yaparken bamyaları limonlu suya koymak, bamyaların kararmasını ve yapış yapış olmasını önler. Domatesin suyunu çekmesini beklemek ise konservedeki fazla sıvıyı azaltarak hem daha yoğun bir lezzet elde etmeni sağlar hem de konserve içindeki malzemelerin daha iyi korunmasını sağlar. Bu adımları atlamak, konservenin tadını ve kalitesini etkileyebilir. Ancak, zararlı bir etkisi olup olmadığı konusunda kesin bir şey söylemek zor. Lezzet ve tekstür açısından en iyi sonucu almak için bu adımları takip etmen faydalı olacaktır.