bamya.gen.tr
bamya
Sosyal Medyada Paylaş
Bamya Tohumu Faydaları
Bamya Konservesi
Bamya Tohumunun Faydaları
Bamya Kızartması
Bamya Yemeği
Bamya Çeşitleri
Bamya Tarifi
Kıymalı Bamya Yemeği
Bamyanın Faydaları
Bamya
Bamya Bitkisi
Nohutlu Bamya
Kuru Bamya Tarifi
Bamya Nasıl Dikilir
Tavuklu Bamya
Bamya Yemeği Nasıl Yapılır
Bamya Yetiştiriciliği
Etli Bamya
Taze Bamya Tarifi
Kuru Bamya Çorbası
Bamya Kaç Kalori
Bamya Yemeği Kaç Kalori
Bamya Hangi Ayda Ekilir
Bamya Nerede Yetişir
Bamya Ekimi
Kıymalı Bamya
Çiçek Bamya
Bamya Ne Zaman Ekilir
Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır
Kuru Bamya Nasıl Pişirilir
Bamya Dolaba Nasıl Konur
Bamya Şoklama
Bamya Suyu
Kışlık Bamya
Bamya Buzluğa Nasıl Konur
Tüm Sayfalar >>









Bamya Çeşitleri

Bamya Çeşitleri, Türkiye'de de yetişmekte olan bamya bitkisinin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu bamya çeşitleri farklı şekillerde kullanılarak kimi yemeklik, kimi kurutmalık, kimi konservelik olacak şekillerde gruplandırılmıştır. Bamya çeşitlerinin aynı zamanda yetişme bölgeleri, tatları gibi değişiklikleri bulunmaktadır. Bu da demek oluyor ki insanlar bamyayı çeşitlerine göre pişirip tüketmektedir. Taze olarak yenilebilen bir bamya çeşidi yerine kurutmalık olan bamya çeşidini tabi kimse tüketmez. Bu çeşitlerin özelliklerine ve lezzetine göre insanlar bunları farklı şekillerde kullanmaktadır. Bamya çeşitleri yöreden yöreye değişerek yetişen ama genel özellikleri gerek biyolojisi, gerek familyası, gerek fizyolojik özellikleri olsun çoğunlukla farklılıklar göstermez. Fakat ülkemizde Ege ve Marmara bölgesinde bamya çeşitlerinin tümü bulunmaktadır. Bu bölgelerdeki iklim tüm bamya çeşitleri için gerekli iklim koşullarını sağlamaktadır.  Bamya çeşitleri genel olarak soğuktan çok etkilenirler. Bu tüm bamyalar için ortak özelliktir. Bunun yerine ılık ortamı seven bamyalar susuz uzun süre bozulmadan yetişmeye devam edebilirler.  Ülkemizde bilinen 4 bamya çeşidi bulunmaktadır. Bu bamya çeşitleri farklı özellikler ve faklı yetişme alanları ile karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle hepsini teker teker inceleyelim.

Balıkesir Bamya: Bu bamya adından da anlaşıldığı gibi daha çok Balıkesir bölgesindeki iklimde yetişmektedir. Balıkesir bamya, diğer adı ile insanlar tarafından tombul bamya olarak adlandırılmaktadır.  Balıkesir bamyası bamya çeşitleri arasında önemli bir yere sahiptir. Altı köşeli olan bu bamya  bamya türlerinden en etli olanıdır.  Ucu küt olan bu kısa bamya, tombul bamya olarak adlandırılmasının nedeni işte bu fiziksel özellikleridir.  Bu bamyayı diğerlerinden ayıran özelliği ise insanlar bu bamyayı ister konserve için isterlerse de taze olarak pişirip yemeleri için uygun olmasıdır. Yani bu bamya istenilen şekilde tüketilebilir. 

Bamya Çeşitleri
Sultani bamya: Türkiye'de ve dünya da en yaygın olarak yetiştirilen ve birçok yerde kolayca bulunabilen bu bamya,oldukça küçük bir yapıdadır. İşte makalenin başında da bahsettiğimiz gibi bu bamya Eğe ve Marmara bölgesinin en yaygın ve en çok yetiştirilen bamya çeşitleri arasındadır.  Balıkesir bamya gibi altı köşeli değil,  bu bamya 5 köşelidir.  Oldukça yumuşak olan bu bamya aynı zamanda oldukça lezzetlidir. İşte bu özelliği ise bu bamyayı diğerlerinden ayırıcı bir özellik göstermektedir.  Bu bamya gıda sanayi tarafından en çok işlenen bamya olarak bilinmektedir. Öyle ki bu bamyanın hazır konservelerini baktığınız 10 marketten 7 sinde bulabilirsiniz.  Bu bamyanın diğer bir önemli özelliği ise  geç hasat edilse bile selülozlaşma oldukça yavaştır. Bu nedenle Ege bölgesi ve Marmara bölgesi bu bamyanın yetişme alanları arasındadır. 

Bornova Bamya: Yine Ege bölgesinde yetiştirilen bu bamya en çok sofralık ve konservelik olarak yetiştirilmektedir.  Ucu tombul olan bu bamyanın sap kısmı  oldukça incedir.  Bu bamyayı dış görünüşünden ayırabileceğiniz özelliği ise sap kısmının bağlantı bölgelerinin renginin mor olmasıdır. Yine beş köşeli olan bu bamya oldukça etli ve lezzetlidir. Bamya bitkisinin yenmemesinin bir nedeni olan bamyalar üzerindeki sümüksü yapının bu bamya üzerinde bulunmamasıdır.

Amasya bamya: Özellikle ülkemizde kurutmalık olarak kullanılan bu bamyanın diğer adı çiçek bamyası olarak geçmektedir.  Amasya'da ve Tokat' ta üretilen bu bamya renk olarak acık yeşil bir renge sahiptir. Çiçek bamyası olarak hitap edilmesinin nedeni  daha tam gelişmeden çiçek açtıktan sonra hasat edilmesidir. Bu nedenle oldukça yumuşak ve narin olan bu bamyayı soğuk kış ayları için mevsiminde kurutabilirsiniz. 

Yayınlanma Tarihi : 12.09.2015 14:07:51

Bamya Çeşitleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Bamya Çeşitleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Tavuk Etli Bamya

Tavuk etli bamya; benim en sevdiğim yemeklerden bir tanesidir. Bamyanın tazesi de kurusu da besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir. Yetiştirmesi ve toplaması çok meşekkatli olan bamyanın yemeğini pişirmek oldukça kolay...

Taze Bamya Yemeği

Taze bamya yemeği, benim hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde çok sık pişirmeyi tercih ettiğim bir yemek çeşitidir. Yazın bol miktarda alarak ayıklayıp doğradığım bamyaları içerisine domates ve limon dilimleyerek buzdolabı poş...

Etli Nohutlu Bamya

Etli nohutlu bamya, Doğu Akdeniz bölgesine, özellikle Adana'ya has bir yemektir. Yoğun tatların bir birleşimi olan yemek, içerdiği bol sarımsak, limon ve domates sebebiyle ekşi ve sarımsak sevenlerin favorisi olabilecek bir lezzet...

Bamya Yemeği Etli

Bamya yemeği etli: Bamya  yemeği bir çok kişi tarafından sevilen sağlıklı bir yemektir. Et eşliğinde yapıldığında çok daha lezzetli olmaktadır. besin değeri oldukça yüksektir. Sağlıklı beslenmeye önem verenler için ideal lezzetler...

Zeytinyağlı Bamya Yemeği

Zeytinyağlı Bamya Yemeği, lezzetli ve sağlıklı bir yemektir. Severek yiyeni de çoktur. Bamya özellikle kış aylarında yenmesi tercih edilen gıdaların başında gelmektedir. Bamya fazla miktarda K vitamini içeriyor, bunun yanı sıra C,...

Kuru Bamya Yemeği

Kuru bamya yemeği, özellikle kış aylarında çok fazla tüketilen kuru bamya sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bu hemen herkesin lezzetli bir şekilde tüketmiş olduğu yemekler arasında ilk sırayı almaktadır. Bazı kişiler kuru bamya...

Etli Kuru Bamya

Etli Kuru Bamya, yaz ve kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan bamya, yaz aylarında taze olarak kış aylarında ise kurutularak saklanıp tüketilen faydalı bir sebzedir. Özellikle mide ve sindirim sistemi dostu olan ba...

Kıymalı Bamya

Kıymalı Bamya; Sindirim sistemini düzenleyen bamya ülkemizde ve akdeniz ülkelerinde tercih edilir. Kıymalı Bamya son derece doyurucu ve sağlıklı bir yemektir. Kurutulmuş bamya ile yapıldığı gibi yeşil bamyayla da yapılır.Malzemele...

Ekşili Bamya

Ekşili bamya: ismini limonun baskın tadı sebebiyle alan bir yemektir. Sağlıklı ve lezzetli bir yemek olan ekşili bamya bir çok kişi tarafından sevilerek yenen bir yemektir. Özellikle et yemekleri tercih etmeyenlerin sıkça yaptığı...

Zeytinyağlı Bamya

Zeytinyağlı bamya, kış aylarında lezzetle tüketmiş olduğumuz yemeklerden biridir. Bamya ayrı bir tada sahip olduğundan dolayı kişilerin tercih etmiş olduğu yemekler arasında ilk sırayı almaktadır. Zeytinyağlı bamya yemeği genellik...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bamya, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018