Bamya Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tarifi, Bamya bitkisi, ebegümecigiller familyasından olup yaprakları asma yapraklarına benzerlik gösteren, oluşan bitki beş bölmeli olarak meydana gelen, tohumları yeşil renkte olan yemeklerde kullanılan bir sebze türü olarak bilinmektedir. Bamya oldukça faydalı olan bir bitki olarak bilinir. Tüketimi yaş olarak ya da kuru olarak yapılır. Oldukça lezzetli olan bu bitkiden konservede yapılmaktadır. Bamya özellik olarak mide bağırsaklarının çalışmasına yardımcı olur ve kişilerde oluşan kabızlığın giderilmesinde birebirdir.

Etli Bamya Tarifi Malzemeleri
  • Yarım kilo taze bamya
  • 250 gram kuzu kıyma
  • 4-5 adet orta boy çeri domates
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • 1-2 adet boy kuru soğan
  • 5 adet sivri biber
  • 2 su bardağı su
  • 2 kaşık domates salçası
  • Kırmızı pul biber, karabiber
  • Tuz
Etli Bamya Nasıl Yapılır?

Önceden hazırlamış olduğumuz bir tencere içerisine sızma zeytinyağını alalım ve kuru soğanlarıince doğrayıp tencere içerisine alalım, güzelce kavuralım. Soğanlar kavrulmaya yakın kuzu kıymayı tencereye ekleyelim ve kavuralım. İçerisine domates salçasını ilave edelim. Sonra güzelce küp doğranan domatesleri de tencereye ilave edelim. Sarımsakları da tencereye ilave edelim. Bamyaları da tencereye ilave ederek üzerine sivri biberleri doğrayarak, 2 bardak su ilave edelim. Karabiberi, kırmızı pul biberi, tuzu da tencereye ekleyerek tencerenin ağzını kapatıp ocağın altını kısık ateşte açarak 30 dakika kadar pişmeye bırakalım. Etli bamya yemeğimiz servise sunulması için hazır duruma gelmiş olacaktır afiyet olsun.

Zeytinyağlı Bamya tarifi Malzemeleri
  • 300 gram bamya
  • 3-4 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1-2 adet orta boy kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • Bir fincan sızma zeytinyağı
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3 su bardağı sıcak su
  • Yarım adet limon
Zeytinyağlı Bamya Nasıl Yapılır?

Bamyalar bir kaba alınarak sap kısımları güzelce temizlenir. Temizlenen bamyalar bol suyla güzelce yıkanarak bir kaba alınır. Önceden hazırlamış olduğumuz bir tencereye sızma zeytinyağı ekleyerek soğanları doğrayıp tencereye ekleyelim. Aynı şekilde sarımsakları da tencere içerisine alınır ve kavrulur. Kavrulan soğan ve sarımsakların içerisine domates salçasını ve biber salçasını ilave edelim. Domateslerin kabuklarını soyarak rendeden geçirelim ve tencerenin içerisine atarak 1-2 dakika daha kavuralım ve hazırlamış olduğumuz bamyaları tencereye ekleyerek üzerine tuz, limon, sıcak su ve bir miktar şekeri de ilave ederek tencerenin ağzını kapatıp bamyanın pişmesini sağlayalım.

Afiyet olsun.

Ekşili Bamya Tarifi Malzemeleri
  • 750 gram taze bamya ya da kuru bamya
  • 2-3 adet orta boy soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2-3 adet sivri yeşil biber
  • 2-3 diş sarımsak
  • Bir adet limon
  • Biber salçası
  • Yarım fincan nar ekşisi
  • Tuz
  • 5 su bardağı sıcak su
  • Karabiber, kimyon
  • İsteğe bağlı olarak baharat çeşitleri kullanılabilir
Ekşili Bamya Nasıl Yapılır?

Taze olarak temin etmiş olduğumuz bamyaların saplarını keserek yarım saat kadar sirkeli suda bekletelim. Sirkeli suda yarım saat bekletilen bamyaları güzelce yıkayarak bir kaba alalım. Önceden hazırlamış olduğumuz bir tencere içerisine sızma zeytinyağı ilave ederek soğanları ve sarımsakları doğrayıp kavrulması için tencere içerisine alalım. 5 dakika rengi değişene kadar kavrulan soğanların üzerine biber salçasını ilave ederek birkaç dakika daha kavuralım. Üzerine bamyaları ekleyelim ve halka şeklinde doğranan sivri yeşil biberleri de ilave edip sırasıyla limonu, tuzu, kimyonu, karabiberi, nar ekşisini ve sıcak suyu da ilave edip tencerenin kapağını kapatalım ve yemeği pişmeye bırakalım.

Afiyet olsun.

Tavuklu Bamya Tarifi Malzemeleri
  • Yarım kilo taze bamya
  • 1 paket tavuk göğsü
  • 2-3 adet orta boy patates
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1-2 adet orta boy havuç
  • 2-3 adet orta boy kuru soğan
  • Tuz, karabiber, kimyon
  • Sızma zeytinyağı
  • 3 bardak kaynamış su
Tavuklu Bamya Nasıl Yapılır?

Bamya tarifine soğanları, sarımsakları doğrama tahtasına alarak ince ince kıyarak başlayalım. Bunları tencere içerisine alarak üzerine sızma zeytinyağı ilave edelim. Havuçların ve patateslerin kabuklarını soyarak doğrama tahtasında küp-küp doğrayalım ve tencere içerisine alalım. Bütün malzemeleri tencere içerisinde 10 dakika kadar kavurup üzerine salçaları ilave edelim. Kavrulan malzemelere bamyayı da ekleyerek birkaç dakika daha kavuralım ve tencereye karabiber, kimyon, tuz ve sıcak suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatalım.

Afiyet olsun.

Bamya Tarifi Yorumları

soru

Kural

27 Mayıs 2024 Pazartesi

Merhabalar ben hayatımda daha hiç bamya yemedim. Nasıl bir şey hiç bir fikrim yok. Ama doktor bana sebze türü yemekler önerdi. Bamyanın tadı nasıl bana önerebilir misiniz

Cevap yaz
cevap

Admin

27 Mayıs 2024 Pazartesi

Merhaba Kural,

Bamya, özellikle yaz aylarında taze olarak bulabileceğiniz, besleyici ve lezzetli bir sebzedir. Kıvamı biraz kaygan olabilir, bu bazı insanları rahatsız edebilir ama doğru pişirildiğinde bu sorun ortadan kalkar. Genellikle zeytinyağlı veya etli yemek olarak hazırlanır ve limon suyu ile tatlandırılır. Doktorunuzun sebze önerisi doğrultusunda bamya yemeğini denemenizi tavsiye ederim. Hem besleyici hem de farklı bir lezzet deneyimi sunacaktır. Afiyet olsun!

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamilelikte Bamya Yenir  mi?

Hamilelikte Bamya Yenir mi?

Popüler İçerikler

İlginizi Çekebilir

Bamya Ne Zaman Ekilir?

Bamya Ne Zaman Ekilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Dolaba Nasıl Konur?

Bamya Dolaba Nasıl Konur?

Bamyanın Faydaları Nelerdir?

Bamyanın Faydaları Nelerdir?

Bamya Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Nasıl Dikilir

Bamya Nasıl Dikilir

Güncel

Bamya Bebekte Gaz Yapar mı?

Bamya Bebekte Gaz Yapar mı?

Güncel

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Bamya Şoklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Şoklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Ağacı Türleri ve Özellikleri

Bamya Ağacı Türleri ve Özellikleri

Zeytinyağlı Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Etli Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Etli Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Bamya Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nasil Temizlenir?

Bamya Nasil Temizlenir?

Kırmızı Bamya Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Bamya Türleri ve Özellikleri

Bamya Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Etli Nohutlu Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohutlu Bamya Tarifi ve Malzemeleri

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü

Bamya Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Şeker Hastalığı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Şeker Hastalığı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kuru Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Kurutma Nasıl Yapılır?

Bamya Kurutma Nasıl Yapılır?

Bamya Nasıl Kurutulur?

Bamya Nasıl Kurutulur?

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6