bamya.gen.tr
bamya
Sosyal Medyada Paylaş
Bamya Tohumu Faydaları
Bamya Konservesi
Bamya Tohumunun Faydaları
Bamya Kızartması
Bamya Yemeği
Bamya Çeşitleri
Bamya Tarifi
Kıymalı Bamya Yemeği
Bamyanın Faydaları
Bamya
Bamya Bitkisi
Nohutlu Bamya
Kuru Bamya Tarifi
Bamya Nasıl Dikilir
Tavuklu Bamya
Bamya Yemeği Nasıl Yapılır
Bamya Yetiştiriciliği
Etli Bamya
Taze Bamya Tarifi
Kuru Bamya Çorbası
Bamya Kaç Kalori
Bamya Yemeği Kaç Kalori
Bamya Hangi Ayda Ekilir
Bamya Nerede Yetişir
Bamya Ekimi
Kıymalı Bamya
Çiçek Bamya
Bamya Ne Zaman Ekilir
Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır
Kuru Bamya Nasıl Pişirilir
Bamya Dolaba Nasıl Konur
Bamya Şoklama
Bamya Suyu
Kışlık Bamya
Bamya Buzluğa Nasıl Konur
Tüm Sayfalar >>









Bamya Nasıl Dikilir

Bamya nasıl dikilir, anavatanı Afrika olan bamya, ılıman ve tropik iklim etkilerinin görüldüğü bölgelerde yetişebilir. El ayası gibi yaprakları bulunan bamyanın, çınar yaprağı gibi tüylü ve dilimli şekilde, çiçekleri kirli sarı ortası kırmızı renktedir. Bitkinin meyveleri beş köşeli, sivri uçlu kılıf şeklinde sarımsı yeşil renktedir. Meyvelerde koyu kıvamda, yapışkan bir salgı bulunmakta, küçük tohumlara sahiptir. Tüylü meyvelerin sertleşmeden toplanması nedeniyle, küçük boydaki bamyalar 3-5 cm kadar olur. Toplanmadığı takdirde bamyalar 30 cm kadar büyüyebilir. Fakat bu boydaki bamyalar tüketilemez.

Bamya nerelerde yetiştirilir?

Ülkemizin hemen her yerinde yetişen bamya, en fazla Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Balıkesir, sultani bamya olarak tanımlanan türleri taze olarak, henüz olgunlaşmadan toplanan Amasya bamyası da kurutulmuş olarak tüketime sunulur. Ülkemizde sadece meyveleri tüketilen bamyanın bazı ülkelerde yaprakları ve tohumları salatalarda, salgısı çorba yapımında kullanılır. En fazla yetiştirilen bamya türleri sultani, Balıkesir, Bornova ve Amasya bamyasıdır.

Bamya Nasıl Dikilir

Bamya dikimi nasıl olur?

Tohumları kadife yeşil renkte olan, kalın kabuklu, 3-5 mm çaplıdır. Bamyaların her birinden 70-90 adet tohum elde edilir. Kalın kabuklu tohumlar olduğundan, daha geç ve zor çimlenirler. Bu yüzden ekim yapılmadan 1 gün evvel tohumlar ıslak bez arasında bekletilir ya da yarım saat kadar asetonda veya alkolde ıslatılır. Çimlenmenin olması için, sıcaklığın ve rutubetin yüksek olması gerekir. Dikimden sonra sulama fazla olursa ya da yağış olursa tohumlarda çürüme olabilir. Sıcak iklim sebzesi olan bamya, yüksek sıcaklıklarda daha iyi verim verir. Ancak düşük sıcaklıklara alıştırılırsa, 5-6 dereceye kadar dayanabilirler. Fakat bu durumda istenen verim alınamaz. Geceleri sıcaklık düşerse, bitki bodur kaldığı gibi, düzenli şekilde mahsul alınmaz. Bamya tohumunun ekiminde hava sıcaklığı 15-20 derecede, toprak sıcaklığı ise 15 derecede olmalıdır.

Bamya her türlü toprakta kolay yetişebilir. Bu bakımdan seçici bir sebze değildir. Başka sebzelerin yetişmediği topraklarda bile yetişebilir. Buna rağmen uzmanların tavsiye ettiği geçirgen, kumlu ve tınlı topraklardır. Bu sayede daha fazla verim alınabilir. Bamya tohumu dikildiğinde toprakta nem fazla olursa, olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Özellikle azot bakımından zengin topraklardaki nodyum uzar, meyvelerin sayısı azalır. Toprakta kaymak bağlama olursa, bamya verimi düşer. Bu nedenle killi topraklarda sorun yaşanır. Bu yüzden üreticiler ilkbaharda tohum ekimi geç dönemde yapılarak, tohumlardaki çimlenme sorunları azaltılmaya çalışılır. Bamya toprak üzerine çıktığında daha kolay gelişir.

Bamya tarlada hazırlanan karıkların boyun noktalarına ekilen tohumlarla üretilir. Az miktarda tüplü fidelerle de bamya üretimi yapılır. Bazen düz tarlaya direkt olarak tohum ekilebilir. İlkbahar geldiğinde toprak fazla derin olmayacak şekilde sürülür. Hava koşullarına göre toprak birkaç güneşlendikten sonra toprağın durumuna göre temel gübreleme yapılmaktadır. Gübreler bir defada verilir. Toprakta tav yeterli olursa, tohum ekimi gecikmeden yapılır. Değilse salma su verilmekte ve toprağın tavlanması için beklenir. Derine ekilen tohumlarda çimlenme zor olur. Çimlenen tohumlar için seyreltme işlemi yapılır. Daha sonra çapa yapılarak, belirli aralıklarla yeniden yapılır. Sulamada küllenme hastalığına neden olabilen yağmurlama  sulama tercih edilmez. Salma sulama yapılmalıdır. İlk meyvelerini veren bitkinin sulanması verimi arttırır. Bunun dışında bamya fazla gübreleme ihtiyacı olmayan bir sebzedir.

Yayınlanma Tarihi : 12.09.2015 14:16:58

Bamya Nasıl Dikilir Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Bamya Nasıl Dikilir"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Tavuk Etli Bamya

Tavuk etli bamya; benim en sevdiğim yemeklerden bir tanesidir. Bamyanın tazesi de kurusu da besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir. Yetiştirmesi ve toplaması çok meşekkatli olan bamyanın yemeğini pişirmek oldukça kolay...

Bamya Fidesi

Bamya fidesi, bamya ılıman ve tropik iklimlerde yetişen bir sebzedir. Bamyanın yaprakları bir el ayası büyüklüğünde tüylü ve dilimli olup çiçekleri kirli sarı ortası ise kırmızı renklidir. Bamyanın meyveleri ise beş köşeli, sivri...

Taze Bamya Yemeği

Taze bamya yemeği, benim hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde çok sık pişirmeyi tercih ettiğim bir yemek çeşitidir. Yazın bol miktarda alarak ayıklayıp doğradığım bamyaları içerisine domates ve limon dilimleyerek buzdolabı poş...

Bamya Yemeği Etli

Bamya yemeği etli: Bamya  yemeği bir çok kişi tarafından sevilen sağlıklı bir yemektir. Et eşliğinde yapıldığında çok daha lezzetli olmaktadır. besin değeri oldukça yüksektir. Sağlıklı beslenmeye önem verenler için ideal lezzetler...

Yaş Bamya Tarifi

Yaş Bamya Tarifi, Bazı insanlar bamyayı çok sevseler, bazıları sevmeyebilir. Bunun biraz da pişirme metoduyla ilgisi vardır. Dikkat edilmezse bamyaya özgü olan salgıyı hemen dışa verir. Bu sebeple taze bamyayı yıkarken, ayıklarken...

Zeytinyağlı Bamya

Zeytinyağlı bamya, kış aylarında lezzetle tüketmiş olduğumuz yemeklerden biridir. Bamya ayrı bir tada sahip olduğundan dolayı kişilerin tercih etmiş olduğu yemekler arasında ilk sırayı almaktadır. Zeytinyağlı bamya yemeği genellik...

Köfteli Bamya Yemeği

Köfteli Bamya Yemeği; Türk mutfağında pasta, yemek, tatlı ve tuzlu çeşitler oldukça fazla bulunur. Fazla bulunduğu içinde aşırı tüketilir. Mutfağa girince değişik lezzetlerden bir sürü çeşit yapılabilir. Evimize gelen misafirlerim...

Kıymalı Bamya

Kıymalı Bamya; Sindirim sistemini düzenleyen bamya ülkemizde ve akdeniz ülkelerinde tercih edilir. Kıymalı Bamya son derece doyurucu ve sağlıklı bir yemektir. Kurutulmuş bamya ile yapıldığı gibi yeşil bamyayla da yapılır.Malzemele...

Bamyanın Yararları

Bamyanın yararları, Son derece besleyici bir bitki olan bamya bazı insanlar tarafından çok sevilen fakat bazı insanlar tarafından da bir o kadar sevilmeyen bir bitkidir. İnsan vücudunda birçok faydası olan bamya aslında herkesin ö...

Bamya Faydaları

Bamya faydaları, tahmin edildiğinden de fazla. Kimi insanlar bamyayı sevmese ve yemeyi tercih etmeseler de bamya tam bir sağlık dostu ve faydaları da pek çok. Bu açıdan her meyve sebze gibi bamya da, vücut için gerekli olduğu m...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bamya, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018