Nohutlu Bamya Nohutlu bamya yemeği, birçok kişinin sevdiği ve sıklıkla yaptığı, özellikle batı yörelerine ait bir yemektir. Bu yemeğin daha az yapılmasının nedeni, malzemelerinin çok ve yapılışının zor olduğu yanılgısıdır. Aslında nohutlu bamyanın malzemeleri fazla olsa da yapılışı oldukça basittir. Bu tarifi okuyarak nohutlu bamya yemeğini en kolay ve pratik şekilde yapabilirsiniz. Bamya, mevsimsel bir bitki olsa da, mevsiminde toplanarak konserve yapılan bamyalar, özellikle soğuk kış aylarında nohutlu ya da diğer şekillerde tüketilerek vücudun ihtiyaçlarını karşılar. Bu sayede hastalıklardan çok daha rahat bir şekilde korunabilirsiniz. Nohutlu Bamya Malzemeleri
Nohutlu Bamya Nasıl Yapılır? Bu malzemeler tezgâh üzerinde hazırlandıktan sonra, yapılış aşamasına geçebilirsiniz. Öncelikle bir gün önceden nohutları ıslatın ve bir gün boyunca suda bekletin. Daha sonra nohutları haşlayın ve kenarda hazır bekletin. Nohutların nasıl pişirileceğini mutlaka biliyorsunuzdur. Eğer bununla uğraşmak istemiyorsanız, hazır haşlanmış nohut alabilirsiniz. Bamyaların tepe kısımlarını yuvarlak yani huni şeklinde kesin. İsteğinize göre bamyaları iki ya da üç parçaya ayırın. Bu işlemden sonra diğer aşamaya geçebiliriz. Soğanları doğrayabildiğiniz kadar ince kıyın ve suyunu süzün. Hatta acılığından kurtulmak için yıkayıp sıkabilirsiniz. Sarımsağı da havan yardımı ile iyice ezin ve zencefil toz değilse onu da ince ince kesin. Derin bir tencere içine tereyağını ve sıvı yağı ekleyerek bir süre ocakta kızdırın ve yağı tam olarak eritin. Doğradığınız soğanları, bu yağ içinde rengi pembeleşinceye kadar yanmayacak şekilde karıştırın. Soğan tam pişmeye başlarken, sarımsakları ilave ederek iyice karıştırın. Sürekli karıştırarak yaklaşık 2-3 dakika daha pişirin ve ardından domatesleri, zencefili ve kırmızı biberleri ilave edin. Bu aşamada acı seven kişiler isteğe göre pul biber ekleyebilirler. Artık son aşamaya yaklaştık. Bamyaları ve et suyunu sıcak bir şekilde ekleyin ve pişirmeye devam edin. Bol sulu bir yemek olmadığı için toplam 2 bardak su yeterli olacaktır. Nohutlar önceden haşlanmış olduğu için en son nohutları ekleyerek bamyanın pişmesini bekliyoruz. Bamya bir süre sonra pişecektir ve ardından kimyon, karabiber gibi baharatlarla birlikte maydanozu ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar daha pişirerek işlemi sonlandırıyoruz. Bu şekilde nohutlu bamya hazır. Afiyet Olsun. |
Beyza
06 Mayıs 2024 PazartesiBamyayı çok severim. Bu yemek de en sevdiğim bamya yemeğidir. Maalesef bamya mevsimi olmadığı için elimde bamya yok. Kurutulmuş bamya alsam yine de tadı güzel olur mu? Kurutulmuş bamya ile yemek yapan var mı? Cevap verirseniz çok sevinirim...
Cevap yazAdmin
06 Mayıs 2024 PazartesiMerhaba Beyza Hanım,
Kurutulmuş bamya ile de lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Kurutulmuş bamya, taze bamya kadar lezzetli olabilir. Kurutulmuş bamyayı kullanmadan önce suda bekletip yumuşatmanız faydalı olur. Bu şekilde yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!
Selamlar,
Azmi
06 Mayıs 2024 PazartesiMerhaba, beyza hanım çok seviyor olmanız o yiyiceğin her türlü her halini yiyebileceğiniz anlama gelir.
Soru Sor / Yorum Yap