bamya.gen.tr
bamya
Sosyal Medyada Paylaş
Bamya Tohumu Faydaları
Bamya Konservesi
Bamya Tohumunun Faydaları
Bamya Kızartması
Bamya Yemeği
Bamya Çeşitleri
Bamya Tarifi
Kıymalı Bamya Yemeği
Bamyanın Faydaları
Bamya
Bamya Bitkisi
Nohutlu Bamya
Kuru Bamya Tarifi
Bamya Nasıl Dikilir
Tavuklu Bamya
Bamya Yemeği Nasıl Yapılır
Bamya Yetiştiriciliği
Etli Bamya
Taze Bamya Tarifi
Kuru Bamya Çorbası
Bamya Kaç Kalori
Bamya Yemeği Kaç Kalori
Bamya Hangi Ayda Ekilir
Bamya Nerede Yetişir
Bamya Ekimi
Kıymalı Bamya
Çiçek Bamya
Bamya Ne Zaman Ekilir
Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır
Kuru Bamya Nasıl Pişirilir
Bamya Dolaba Nasıl Konur
Bamya Şoklama
Bamya Suyu
Kışlık Bamya
Bamya Buzluğa Nasıl Konur
Tüm Sayfalar >>









Bamya Nerede Yetişir

Bamya nerede yetişir, Burada bu konu başta olmak üzere bamyanın yetişmesi için gerekli olan şartlar hakkında bilgiler verilecektir. Ülkemizin her tarafında, bilhassa Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen bamyanın ülkemizde yenebilen bir kısmı meyveleridir.

Gerekli iklim

Bamya sıcak iklim sebzesidir. Yüksek ısı olan bölgelerde  gelişim göstererek yüksek randıman yapar. Sıcak iklim sebzesidir ama alıştırılarak az sıcaklıklara maruz bırakılırsa 5-6 °C gibi az sıcaklıklara dayanabilir. Fakat o zaman randıman çok fazla düşer. Gece sıcaklıkların düştüğü bölgelerde nebat bodur kalır ve sağlıklı ürün vermez. Aşağı yukarı havada meydana gelen sıcaklığı 15-20 °C, toprak sıcaklığı en az 15 °C olunca tohum ekimi yapılmalıdır.

Gerekli toprak

Bamya toprak açısından çok fazla seçici değildir. Her çeşit toprakta kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Öbür çeşit sebzelerin yetişemediği yer altı su düzeyi yüksek topraklarda da başarıyla yetişebilir. Fakat uygun fiyat bir üretim yapmak amaçlı derin, geçirimli ve kumlu-tınlı topraklar en ideal toprak tipidir. Bilhassa tohum ekim çağında çok toprak rutubetini sevmez. Besin maddelerince ve bilhassa de azot açısından zengin topraklarda nodyum araları uzar ve böylelikle ürün sayısı azalarak randıman düşer. 

Bamya Nerede Yetişir
Hazırlanması ve ekilmesi

Bamya yapımı çoğunlukla tarlada yapılan karıkların boyun noktalarına ocakvari doğruca tohum ekimi biçimde yapılır. Çok fazla az oranlarda da olsa tüplü yetiştirilen fideler ile de üretim yapılabilmektedir. Fakat bunun oranı çok fazla yetersizdir. Bununla beraber düz tarlaya direk tohum ekimi suretiyle de üretim yapılabilir. Düz tarlada ya da masura şeklindeki üretimlerde bakım işlemleri çeşitli değildir. Yalnızca masuralı üretimde her ocakta 2 nebat kalacak biçimde seyrekleştirme yapılır. Düz tarlaya yapılan ekimde ise seyrekleştirme gerekirse yapılmalıdır.

Çapalanması ve sulanması

Bitki ilk  yapraklarını çıkardıkları vakit masuralı üretimde her ocak seyreltilir ve ilk çapa yapılır. Masura biçimde yapılan üretimlerde tohum ekimi ile beraber iklim şartlarına ilişkili olmak koşulyla gereken meydana geldiği dönemlerde salma biçimde sulama yapılır. Yağmurlama sulama küllenme hastalığını özendirme ettiği amaçlı şüphesiz yapılmamalıdır. Bamya imalatında bilhassa önce meyveler görüldükten hemen ardından verilen su randıman üstünde pozitif tesir yapar. 

Gübrelenmesi, hasatı ve depolanması

Bamya gübreye çok fazla tepki göstermez. Bilhassa Marmara kısmında kıraç arazilerde hiç su ve gübre verilmeden bamya yapımı yapılabilmektedir. Fakat güzel bir ürün alabilmek amaçlı toprak inceleme neticesine yönelik dekara 3-4 kg N, 8-10 kg P2O5 ve 10-12 kg K2O olacak biçimde basit bir ticari gübre verilerek Disk-Harrow ile 0-15 cm derine karıştırılır. Dekara 2-3 ton yanmış olan ahır gübresi uygulaması önerilmektedir. Azotlu gübre uygulamasının sınırlandırılması da nebat boyunun çok uzamasını engellemesi açısından mühimdir. Bamya imalatında karşılaşılan en mühim hastalık küllenme sağlık sorunu, en mühim zararı ise yaprak bitleridir. Bunların haricinde bamyanın mühim bir hastalık ve zararlısı yok gibidir. Fakat kök boğazı çürüklüğü benzeri fungal orijinli hastalıklara ve beyaz sineklere karşıda gereken tedbirler alınmalıdır. Bamya imalatını sınırlayan en mühim işlem hasattır. Sebzeler içinde hasadı en kolay olan sebze bamyadır. Nedeni ise ürün, ürün sapı ve yapraklardaki tüyler hasat esnasında toplayıcıları çok fazla huzursuz eder. Şayet hiçbir önlem alınmadan çıplak elle hasat yapılırsa tüyler çok oranda kaşınmaya yol açar . 

Yayınlanma Tarihi : 14.09.2015 10:04:35

Bamya Nerede Yetişir Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Bamya Nerede Yetişir"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Tavuk Etli Bamya

Tavuk etli bamya; benim en sevdiğim yemeklerden bir tanesidir. Bamyanın tazesi de kurusu da besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir. Yetiştirmesi ve toplaması çok meşekkatli olan bamyanın yemeğini pişirmek oldukça kolay...

Bamya Fidesi

Bamya fidesi, bamya ılıman ve tropik iklimlerde yetişen bir sebzedir. Bamyanın yaprakları bir el ayası büyüklüğünde tüylü ve dilimli olup çiçekleri kirli sarı ortası ise kırmızı renklidir. Bamyanın meyveleri ise beş köşeli, sivri...

Taze Bamya Yemeği

Taze bamya yemeği, benim hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde çok sık pişirmeyi tercih ettiğim bir yemek çeşitidir. Yazın bol miktarda alarak ayıklayıp doğradığım bamyaları içerisine domates ve limon dilimleyerek buzdolabı poş...

Bamya Yemeği Etli

Bamya yemeği etli: Bamya  yemeği bir çok kişi tarafından sevilen sağlıklı bir yemektir. Et eşliğinde yapıldığında çok daha lezzetli olmaktadır. besin değeri oldukça yüksektir. Sağlıklı beslenmeye önem verenler için ideal lezzetler...

Yaş Bamya Tarifi

Yaş Bamya Tarifi, Bazı insanlar bamyayı çok sevseler, bazıları sevmeyebilir. Bunun biraz da pişirme metoduyla ilgisi vardır. Dikkat edilmezse bamyaya özgü olan salgıyı hemen dışa verir. Bu sebeple taze bamyayı yıkarken, ayıklarken...

Zeytinyağlı Bamya

Zeytinyağlı bamya, kış aylarında lezzetle tüketmiş olduğumuz yemeklerden biridir. Bamya ayrı bir tada sahip olduğundan dolayı kişilerin tercih etmiş olduğu yemekler arasında ilk sırayı almaktadır. Zeytinyağlı bamya yemeği genellik...

Köfteli Bamya Yemeği

Köfteli Bamya Yemeği; Türk mutfağında pasta, yemek, tatlı ve tuzlu çeşitler oldukça fazla bulunur. Fazla bulunduğu içinde aşırı tüketilir. Mutfağa girince değişik lezzetlerden bir sürü çeşit yapılabilir. Evimize gelen misafirlerim...

Kıymalı Bamya

Kıymalı Bamya; Sindirim sistemini düzenleyen bamya ülkemizde ve akdeniz ülkelerinde tercih edilir. Kıymalı Bamya son derece doyurucu ve sağlıklı bir yemektir. Kurutulmuş bamya ile yapıldığı gibi yeşil bamyayla da yapılır.Malzemele...

Bamyanın Yararları

Bamyanın yararları, Son derece besleyici bir bitki olan bamya bazı insanlar tarafından çok sevilen fakat bazı insanlar tarafından da bir o kadar sevilmeyen bir bitkidir. İnsan vücudunda birçok faydası olan bamya aslında herkesin ö...

Bamya Faydaları

Bamya faydaları, tahmin edildiğinden de fazla. Kimi insanlar bamyayı sevmese ve yemeyi tercih etmeseler de bamya tam bir sağlık dostu ve faydaları da pek çok. Bu açıdan her meyve sebze gibi bamya da, vücut için gerekli olduğu m...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bamya, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018