Bamya, ılıman ve sıcak iklimlerin görüldüğü yerlerde yetişen bir bitkidir. Bamya, taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak da kullanılabilir. Bamyalar yaz mevsiminde hasat edilir. Kışın kullanmak için bamyalar ipe dizilerek kurutulur. Etli bamya çorbasını kurutulmuş bamya ile yapabilirsiniz. Etli bamya çorbası, bamya sevenlerin en sevdiği çorbaların başında gelir. Etli Bamya Çorbasının Malzemeleri
Etli Bamya Çorbası Nasıl Yapılır? Kurutulan bamyaları ellerinizle ovuşturarak tüylerini temizleyin. Ocağın üzerine koyduğunuz su dolu tencereyi kaynatın. Kaynayan suyun içine kurutulmuş bamyaları koyun ve yumuşamalarını bekleyin. Yumuşayan bamyaları kaynar suyun içinden çıkararak kevgirle soğuk suya sokup çıkarın ve kevgirde soğumaya bırakın. Soğuyan kuru bamyaların ipini çıkarın. Kuru soğanın kabuklarını soyup ikiye bölün, ardından küçük küçük doğrayın. Çorba tenceresine sıvı yağ ve tereyağını koyun, üzerine doğradığınız soğanları ekleyin ve güzelce kavurun. Kuzu kuşbaşı etlerini de soğanın üzerine ilave edin ve harlı ateşte 6-7 dakika kavurun. Domates salçasını, biber salçasını, limon suyunu, tuzu ve kaynattığınız dört buçuk su bardağı sıcak suyu ekleyin. Kuzu kuşbaşı etler yumuşayınca bamyaları ilave edin ve 15-20 dakika kısık ateşte pişirin. Çorbayı sıcak olarak servis edin. Etli bamya çorbası, yazdan kalan güzel lezzetle kışın içinizi ısıtır ve midenize bayram ettirir. Afiyet olsun! İyi Günler. |