bamya.gen.tr
bamya
Sosyal Medyada Paylaş
Bamya Tohumu Faydaları
Bamya Konservesi
Bamya Tohumunun Faydaları
Bamya Kızartması
Bamya Yemeği
Bamya Çeşitleri
Bamya Tarifi
Kıymalı Bamya Yemeği
Bamyanın Faydaları
Bamya
Bamya Bitkisi
Nohutlu Bamya
Kuru Bamya Tarifi
Bamya Nasıl Dikilir
Tavuklu Bamya
Bamya Yemeği Nasıl Yapılır
Bamya Yetiştiriciliği
Etli Bamya
Taze Bamya Tarifi
Kuru Bamya Çorbası
Bamya Kaç Kalori
Bamya Yemeği Kaç Kalori
Bamya Hangi Ayda Ekilir
Bamya Nerede Yetişir
Bamya Ekimi
Kıymalı Bamya
Çiçek Bamya
Bamya Ne Zaman Ekilir
Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır
Kuru Bamya Nasıl Pişirilir
Bamya Dolaba Nasıl Konur
Bamya Şoklama
Bamya Suyu
Kışlık Bamya
Bamya Buzluğa Nasıl Konur
Tüm Sayfalar >>









Taze Bamya Tarifi

Taze bamya tarifi, bamya yaz sezonunun en güzel sebzelerinden biridir. Ülkemizde yöresel olarak farklı bamya türleri yetişmektedir. Hepsinin lezzeti birbirinden farklıdır. Özellikle mide sorunları olanlara tavsiye edilen bamyanın faydaları sayılamayacak kadar çoktur. İçeriğindeki vitamin ve mineraller bu sebzeyi ayrı bir yere taşır. Bazı kişiler bamyayı çok sevseler de, bazıları pek yemeyi sevmeyebilir. Bunun biraz da pişirme yöntemleri ile alakası vardır. Eğer dikkat edilmezse bamya kendine has olan salgısını hemen dışa verir. Bu nedenle taze bamyayı ayıklarken, yıkarken pişirirken çok özenli olmalısınız. Bamyanın ya önceden yıkanması ve kuruduktan sonra ayıklanması gerekiyor. Ya da ayıklanarak tam pişirme zamanında yıkanması gerekiyor. Buna dikkat etmezseniz hemen salgısını yemeğe bırakır. Taze bamyayı ayıklarken de baş kısmını kubbe şeklinde kesmelisiniz. Bunlar ayıklama ve yıkama sırasında yapılacaklar. Bir de pişirme sırasında bamyanın fazla karıştırılmaması gerekiyor. Karıştırma işlemini mümkünse tencereyi sallayarak ya da tahta kaşıkla hafif şekilde yapmalısınız. Bamyanın  kısık ateşte pişirilmesine de dikkat etmelisiniz. Bunlara özen gösterirseniz lezzetli bir taze bamya yemeği yiyebilirsiniz. Bamya zeytinyağlı pişirileceği gibi, kuzu etli, tavuklu yemeği olan bir sebzedir. Eğer zeytinyağlı pişirmek istiyorsanız daha büyük boylarını tercih etmelisiniz. Etli bamya için küçük olanları kullanmalısınız. Bir de en önemli konu bamya pişirirken koruk suyu ya da limon suyu kullanmanızdır. Bizim tavsiyemiz yazın zamanı olduğundan koruk suyu kullanmanızdır. Bamyadan bu kadar bahsettikten sonra taze bamya tarifini birlikte hazırlayalım. Biz yemeği kuzu etli pişirmeyi tercih ettik. Umarız beğenirsiniz.

Taze Bamya Tarifi

Taze bamya tarifi için gerekli malzemeler

  • 750 gram taze küçük boyda bamya
  • 350 gram kuşbaşı but tarafından kuzu eti
  • Yarım limon suyu ya da 2 yemek kaşığı koruk suyu
  • 3 adet iri boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • Dörtte üç çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber

Taze bamya tarifi yapımı

İlk olarak bamyaları ayıklamalısınız. Baş taraflarını kubbe şeklinde kesin. İlk olarak size biraz zor gelebilir. Ancak alışınca kolayca ayıklayacaksınız. Çoğu kişi bamya ayıklamayı pek sevmez. Bu nedenle bamyanın lezzetinden mahrum kalırlar. Her güzelin bir kusuru olur derler ya bamyanın da kusuru bu diyelim. Ayıklama bitince bamyaları hiç suyla temas ettirmeden bekletelim.

Bir tencerede zeytinyağını kızdırarak, içine kuşbaşı kuzu etlerini atalım. Etler yağın içinde biraz kavrulunca, ocağın altını kısarak suyun salıp çekmesini bekleyelim. Bu işlemde etler iyice yumuşamalıdır. Suyunu çeken ve pişen etlere yemeklik doğranan kuru soğanı ve yeşil biberleri ilave edin. Bunları birlikte kavurmaya devam edin. Önce domates salçasını içine koyarak, salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından domateslerin kabuklarını soyarak, küp şeklinde doğrayın. Bunları ve karabiberi de tencereye ilave ederek pişirmeye devam edin. Domateslerde suyunu çekince, bamyaları yıkayabilirsiniz. Hiç oyalanmadan bamyaları süzün. İçine koruk suyunu ya da limon suyunu koyun. Tuzunu da ilave ederek bamyaları harmanlayın. Bu arada tenceredeki malzemeye suyunu koyarak kaynamasını sağlayın. Tuzlanmış ve limon suyu konmuş bamyaları da tencereye ilave edin. Bu aşamadan sonra taze bamya yemeğini karıştırmamaya çalışın. Tencereyi hafifçe sallayarak malzemeleri karıştırabilirsiniz. Kısık ateşte bamyayı yaklaşık 15-20 dakika pişirmeniz yeterli gelir. Taze bamya çabuk pişer. Zaten fazla pişirmemeniz gerekir. Daha sonra taze bamya yemeğini ocaktan alarak kapağını açın. Kısa bir dinlenme süresinden sonra, yemeği pilavla birlikte servis edebilirsiniz. Pilav bamyaya yakışan yardımcıdır. Bu nedenle bamya pilav çoğu yörede birbiriyle özdeşleşmiştir.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 12.09.2015 14:19:33

Taze Bamya Tarifi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Taze Bamya Tarifi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Tavuk Etli Bamya

Tavuk etli bamya; benim en sevdiğim yemeklerden bir tanesidir. Bamyanın tazesi de kurusu da besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir. Yetiştirmesi ve toplaması çok meşekkatli olan bamyanın yemeğini pişirmek oldukça kolay...

Bamya Fidesi

Bamya fidesi, bamya ılıman ve tropik iklimlerde yetişen bir sebzedir. Bamyanın yaprakları bir el ayası büyüklüğünde tüylü ve dilimli olup çiçekleri kirli sarı ortası ise kırmızı renklidir. Bamyanın meyveleri ise beş köşeli, sivri...

Taze Bamya Yemeği

Taze bamya yemeği, benim hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde çok sık pişirmeyi tercih ettiğim bir yemek çeşitidir. Yazın bol miktarda alarak ayıklayıp doğradığım bamyaları içerisine domates ve limon dilimleyerek buzdolabı poş...

Bamya Yemeği Etli

Bamya yemeği etli: Bamya  yemeği bir çok kişi tarafından sevilen sağlıklı bir yemektir. Et eşliğinde yapıldığında çok daha lezzetli olmaktadır. besin değeri oldukça yüksektir. Sağlıklı beslenmeye önem verenler için ideal lezzetler...

Yaş Bamya Tarifi

Yaş Bamya Tarifi, Bazı insanlar bamyayı çok sevseler, bazıları sevmeyebilir. Bunun biraz da pişirme metoduyla ilgisi vardır. Dikkat edilmezse bamyaya özgü olan salgıyı hemen dışa verir. Bu sebeple taze bamyayı yıkarken, ayıklarken...

Zeytinyağlı Bamya

Zeytinyağlı bamya, kış aylarında lezzetle tüketmiş olduğumuz yemeklerden biridir. Bamya ayrı bir tada sahip olduğundan dolayı kişilerin tercih etmiş olduğu yemekler arasında ilk sırayı almaktadır. Zeytinyağlı bamya yemeği genellik...

Köfteli Bamya Yemeği

Köfteli Bamya Yemeği; Türk mutfağında pasta, yemek, tatlı ve tuzlu çeşitler oldukça fazla bulunur. Fazla bulunduğu içinde aşırı tüketilir. Mutfağa girince değişik lezzetlerden bir sürü çeşit yapılabilir. Evimize gelen misafirlerim...

Kıymalı Bamya

Kıymalı Bamya; Sindirim sistemini düzenleyen bamya ülkemizde ve akdeniz ülkelerinde tercih edilir. Kıymalı Bamya son derece doyurucu ve sağlıklı bir yemektir. Kurutulmuş bamya ile yapıldığı gibi yeşil bamyayla da yapılır.Malzemele...

Bamyanın Yararları

Bamyanın yararları, Son derece besleyici bir bitki olan bamya bazı insanlar tarafından çok sevilen fakat bazı insanlar tarafından da bir o kadar sevilmeyen bir bitkidir. İnsan vücudunda birçok faydası olan bamya aslında herkesin ö...

Bamya Faydaları

Bamya faydaları, tahmin edildiğinden de fazla. Kimi insanlar bamyayı sevmese ve yemeyi tercih etmeseler de bamya tam bir sağlık dostu ve faydaları da pek çok. Bu açıdan her meyve sebze gibi bamya da, vücut için gerekli olduğu m...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bamya, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ocak - 2018