Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Taze bamya tarifi, bamya yaz sezonunun en güzel sebzelerinden biridir. Ülkemizde yöresel olarak farklı bamya türleri yetişmektedir. Hepsinin lezzeti birbirinden farklıdır. Özellikle mide sorunları olanlara tavsiye edilen bamyanın faydaları sayılamayacak kadar çoktur. İçeriğindeki vitamin ve mineraller bu sebzeyi ayrı bir yere taşır. Bazı kişiler bamyayı çok sevseler de bazıları pek yemeyi sevmeyebilir. Bunun biraz da pişirme yöntemleri ile alakası vardır. Eğer dikkat edilmezse bamya kendine has olan salgısını hemen dışa verir. Bu nedenle taze bamyayı ayıklarken, yıkarken pişirirken çok özenli olmalısınız. Bamyanın ya önceden yıkanması ve kuruduktan sonra ayıklanması gerekiyor ya da ayıklanarak tam pişirme zamanında yıkanması gerekiyor. Buna dikkat etmezseniz hemen salgısını yemeğe bırakır. Taze bamyayı ayıklarken de baş kısmını kubbe şeklinde kesmelisiniz. Bunlar ayıklama ve yıkama sırasında yapılacaklar. Bir de pişirme sırasında bamyanın fazla karıştırılmaması gerekiyor. Karıştırma işlemini mümkünse tencereyi sallayarak ya da tahta kaşıkla hafif şekilde yapmalısınız. Bamyanın kısık ateşte pişirilmesine de dikkat etmelisiniz. Bunlara özen gösterirseniz lezzetli bir taze bamya yemeği yiyebilirsiniz. Bamya zeytinyağlı pişirileceği gibi, kuzu etli, tavuklu yemeği olan bir sebzedir. Eğer zeytinyağlı pişirmek istiyorsanız daha büyük boylarını tercih etmelisiniz. Etli bamya için küçük olanları kullanmalısınız. Bir de en önemli konu bamya pişirirken koruk suyu ya da limon suyu kullanmanızdır. Bizim tavsiyemiz yazın zamanı olduğundan koruk suyu kullanmanızdır. Bamyadan bu kadar bahsettikten sonra taze bamya tarifini birlikte hazırlayalım. Biz yemeği kuzu etli pişirmeyi tercih ettik. Umarız beğenirsiniz.

Taze bamya tarifi için gerekli malzemeler
  • 750 gram taze küçük boyda bamya
  • 350 gram kuşbaşı but tarafından kuzu eti
  • Yarım limon suyu ya da 2 yemek kaşığı koruk suyu
  • 3 adet iri boy domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • Dörtte üç çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
Taze bamya tarifi nasıl yapılır?

İlk olarak bamyaları ayıklamalısınız. Baş taraflarını kubbe şeklinde kesin. İlk olarak size biraz zor gelebilir. Ancak alışınca kolayca ayıklayacaksınız. Çoğu kişi bamya ayıklamayı pek sevmez. Bu nedenle bamyanın lezzetinden mahrum kalırlar. Her güzelin bir kusuru olur derler ya bamyanın da kusuru bu diyelim. Ayıklama bitince bamyaları hiç suyla temas ettirmeden bekletelim.

Bir tencerede zeytinyağını kızdırarak, içine kuşbaşı kuzu etlerini atalım. Etler yağın içinde biraz kavrulunca, ocağın altını kısarak suyun salıp çekmesini bekleyelim. Bu işlemde etler iyice yumuşamalıdır. Suyunu çeken ve pişen etlere yemeklik doğranan kuru soğanı ve yeşil biberleri ilave edin. Bunları birlikte kavurmaya devam edin. Önce domates salçasını içine koyarak, salçanın kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından domateslerin kabuklarını soyarak, küp şeklinde doğrayın. Bunları ve karabiberi de tencereye ilave ederek pişirmeye devam edin. Domateslerde suyunu çekince, bamyaları yıkayabilirsiniz. Hiç oyalanmadan bamyaları süzün. İçine koruk suyunu ya da limon suyunu koyun. Tuzunu da ilave ederek bamyaları harmanlayın. Bu arada tenceredeki malzemeye suyunu koyarak kaynamasını sağlayın. Tuzlanmış ve limon suyu konmuş bamyaları da tencereye ilave edin. Bu aşamadan sonra taze bamya yemeğini karıştırmamaya çalışın. Tencereyi hafifçe sallayarak malzemeleri karıştırabilirsiniz. Kısık ateşte bamyayı yaklaşık 15-20 dakika pişirmeniz yeterli gelir. Taze bamya çabuk pişer. Zaten fazla pişirmemeniz gerekir. Daha sonra taze bamya yemeğini ocaktan alarak kapağını açın. Kısa bir dinlenme süresinden sonra, yemeği pilavla birlikte servis edebilirsiniz. Pilav bamyaya yakışan yardımcıdır. Bu nedenle bamya pilav çoğu yörede birbiriyle özdeşleşmiştir.

Afiyet olsun.

Taze Bamya Tarifi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Bamya Gaz Yapar mı?

Bamya Gaz Yapar mı?

İlginizi Çekebilir

Bamya Kaç Kalori?

Bamya Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çiçeği Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çiçeği Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konserve Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konserve Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Fidesi Türleri ve Özellikleri

Bamya Fidesi Türleri ve Özellikleri

Kuzu Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Bamya Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider?

Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider?

Zeytinyağlı Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Kaç Kalori? Bamya Faydaları Nelerdir?

Bamya Kaç Kalori? Bamya Faydaları Nelerdir?

Bamya Çiçeği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Çiçeği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nerede Yetişir Yetiştirilme Şekilleri

Bamya Nerede Yetişir Yetiştirilme Şekilleri

Kırmızı Bamya Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Bamya Türleri ve Özellikleri

Bamya Besin Değeri?

Bamya Besin Değeri?

Bamyanın Yararları Nelerdir?

Bamyanın Yararları Nelerdir?

Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir?

Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir?

Çiçek Bamya Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çiçek Bamya Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ekşili Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6