Bamya Bitkisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Bamya Bitkisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Bitkisi

Bamya bitkisi, geçmişi oldukça eskiye dayanan ve ebegümecigiller familyasına ait lezzetli bir bitkidir. Birçok evde farklı şekillerde pişirilen bamya yemekleri bulunmaktadır. Ancak, bamya yemekleri bazı insanlar tarafından çok sevilirken, bazıları tarafından pek tercih edilmemektedir. Özellikle bamya bitkisinin yüzeyinde bulunan yapışkan sıvı nedeniyle, bazı insanlar bu bitkiden yapılan yemekleri tüketmek istemezler. Hatta bazı yörelerde bamyaya "sümüklü bamya" adı verilir. Tadının yanı sıra, piştikten sonraki mükemmel kokusu birçok insanı cezbeder. Ancak, bamya sevmeyen kişiler bu bitkiyi pek fazla tüketme taraftarı olmazlar. Bamya, sıcak iklimi seven bir bitkidir ve uygun bölgelerde yetiştirildiğinde boyu oldukça uzayarak yaklaşık iki metre, hatta bazen iki buçuk metreye kadar ulaşabilir. Bamya, bakımı ve gerekli işlemleri yapıldığında birçok bölgede yetiştirilebilen bir bitkidir. Ancak, yerini ve iklimini beğenmediğinde bu boyutlara ulaşamayabilir ve en fazla bir metre civarında kalabilir.

Bamyanın Sağlığa Faydaları

Bamya bitkisi, insan sağlığı için oldukça önemlidir. Özellikle soğuk kış aylarında konserve yapılmış bamyanın insan sağlığına etkileri büyüktür. Vücudun ihtiyacı olan enerji, vitamin ve mineralleri kış aylarında bamya ile karşılamak mümkündür. Soğuk havalarda tüketilen bamya bitkisi, bağışıklık sistemine etki ederek hastalıklardan korunmayı sağlar. Ayrıca, sindirim sisteminin çalışmasını destekler ve idrar söktürücü bir özelliğe sahiptir. Bamyanın birçok faydası bulunmaktadır:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sindirim sistemini destekler.
  • İdrar söktürücü özelliğe sahiptir.
  • Vitamin ve mineral kaynağıdır.

Toprakta kökleri oldukça derin olan bamyanın yaprakları da büyük ve el ayası kadar olabilir. Uzun, ince bir piramit şeklini andıran bamya bitkisinin rengi yeşildir ve yuvarlak bir tohumu vardır. Ülkemizde farklı türden bamya çeşitleri yetişmektedir. Ancak, soğuğu hiç sevmeyen bamya, en küçük soğuklarda bile etkilenerek gelişimini durdurur. Bununla birlikte, tüm bamya çeşitleri kuraklığa dayanıklıdır ve susuz olarak bile yetişebilirler.

Ülkemizde Yetişen Bamya Çeşitleri

Çiçek Bamyası: Amasra'da yetişen bu bamya çeşidi genellikle kurutmalık olarak kullanılır. Diğer bamyalarla kıyaslandığında daha küçük bir yapıya sahiptir ve yaklaşık 1 cm boyundadır. Türkiye'de oldukça fazla üretilmektedir.

Sultani Bamya: Türkiye'de en fazla yetiştirilen bamya çeşididir. Özellikle Marmara Bölgesi'nde yetiştirilen bu bamyalar, insanların en sevdiği bamya çeşididir. Oldukça yumuşak ve lezzetli yapıya sahip olan sultani bamya, sofralık olarak tüketilir.

Bornova Bamyası: Bu bamya türü genellikle konserve yapımında kullanılır. Diğer bamyalardan farklı olarak, sümüksi yapının bu bamya üzerinde görülmemesi önemli bir özelliğidir.

Balıkesir Bamyası: Atı köşeli olarak değerlendirilen bu bamya, hem taze olarak hem de konserve olarak kullanılabilen bir özelliğe sahiptir ve bu yüzden oldukça fazla tüketilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Popüler İçerikler

Bamya Gaz Yapar mı?

Bamya Gaz Yapar mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nasıl Dondurulur?

Bamya Nasıl Dondurulur?

Ağaç Bamyası Tarifi ve Malzemeleri

Ağaç Bamyası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nerede Yetişir Yetiştirilme Şekilleri

Bamya Nerede Yetişir Yetiştirilme Şekilleri

Güncel

Bamya Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Bamya Tarifi ve Malzemeleri