Bamya yemeği, doğru tekniklerle pişirildiğinde oldukça lezzetli ve besleyici bir yemektir. Ancak, bamya pişirirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bamya, gerektiği gibi işlenmezse, yemeğe salgısını bırakabilir. Bu nedenle, bamyayı ayıklama, yıkama ve pişirme aşamalarında özen göstermek gerekmektedir. Bamya yıkandıktan sonra ayıklanmalıdır. Islak bamya ayıklanmamalıdır. Bamyaları ya ayıklamadan yıkayıp kurutmalı ya da ayıkladıktan sonra pişirme sırasında yıkamalısınız. Bu dikkat edilmezse, bamya pişirme sırasında salgısını dışarıya bırakabilir. Ayrıca, bamya ayıklamak bazı kişiler için zahmetli olabilir. Bamyaların başını kubbe gibi yuvarlayarak kesmek gerekmektedir. Başını keserek bamya ayıklanmaz. Pişirme sırasında da bamya dikkatle işlenmelidir; fazla karıştırılmamalı ve tahta kaşık kullanılmalıdır. Bu detaylara dikkat ederseniz, ister zeytinyağlı, ister etli veya tavuklu bamya yemeği pişirebilirsiniz. Şimdi, bamya yemeği tarifimize geçelim. Bamya Yemeği İçin Gerekli Malzemeler
Öncelikle bamya pişirmeye niyetlendiyseniz, bamyaları önceden yıkayın. Hatta bir gece önceden yıkayın ve kevgirde süzülmeye bırakın. Bamyalar ertesi güne kadar iyice kurusun. Eğer böyle yıkamayı unutursanız, bamyayı yıkamadan ayıklamalısınız. Tam pişirme sırasında bamya tencereye ilave ederken yıkarsınız. Şimdi bamyalar kuruduysa, önce bamyaları ayıklayın. Sizi en fazla oyalayacak olan bu işlemdir. Çünkü her bamyanın başını kubbe şeklinde yuvarlayıp keseceksiniz. Yemeği etli yaptığımızdan bamyalarımızın boyunu da küçük tercih ettik. Çünkü büyük boydaki bamya genellikle zeytinyağlı olarak pişiriliyor. Bamyaları ayıklamayı tamamladıktan sonra, tencerenin içinde önce kuşbaşı etimizi pişireceğiz. Eti tencereye koyun ve kendi suyunu salıp çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. Kuzu eti olduğundan çabuk pişecektir. Et suyunu çektiğinde içine zeytinyağını koyalım. Kuru soğanı ve sivri biberi yemeklik doğrayarak, içine atıyoruz. Bunlar kavrulurken, bir taraftan domateslerin kabuklarını soyun ve yemeklik küp şeklinde doğrayın. Bu arada soğanların içine domates salçasını koyalım ve kokusu çıkana kadar kavuralım. Domatesleri de tencereye ilave edin. Malzemeleri hep birlikte pişirmeye devam edin. Bamyaları daha önceden yıkadığımız için, tencereye limon suyu ve tuzla birlikte ilave ediyoruz. İçine bamyanın hafif hizasında olacak şekilde suyunu da koyalım. Bu aşamada yani bamyaları tencereye koyduktan sonra yemeği fazla karıştırmamaya çalışın. Karıştırma sırasında tahta kaşık kullanın ve gerekirse tencereyi sallayarak karıştırmayı tamamlayın. Bamya yemeğini kısık ateşte pişirmelisiniz. Harlı ateşte bamya yemeği pişmez. Bunlara dikkat ederseniz 15-20 dakika içinde oldukça lezzetli bir yemek yiyebilirsiniz. Yanına pirinç pilavı yapmayı da unutmayın. Afiyet olsun. |
Seven
19 Temmuz 2024 CumaBamya yemeğini yaparken bamyaların başını kubbe gibi yuvarlayarak kesmenin önemi nedir? Bu işlemi yapmazsam yemeğin tadında veya dokusunda bir fark olur mu?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaMerhaba Seven,
Bamyaların başını kubbe gibi yuvarlayarak kesmek, bamyaların içindeki yapışkan maddenin dışarı çıkmasını engeller. Bu işlem, yemeğin daha az yapışkan olmasını sağlar ve bamyaların formunu korumasına yardımcı olur. Eğer bu işlemi yapmazsan, yemeğin içindeki bamya parçaları daha yapışkan ve dağınık olabilir, bu da yemeğin tadı ve dokusunu etkileyebilir. Ancak, bazı kişiler bu yapışkanlığı sever ve bu nedenle bu işlemi atlayabilir. Tercih tamamen sana bağlı!
Afiyet olsun!