Bamya Ekimi Bamya, sıcak iklimleri seven bir bitkidir ve bu tür bölgelerde oldukça iyi gelişir ve yüksek verim sağlar. Ancak düşük sıcaklıklara alıştırılarak ekilirse 5-6 dereceye kadar dayanabilir. Bu durumda verim düşer. Geceleri sıcaklığın düşük olduğu bölgelerde bamya gelişemez, bodur kalır ve alınan ürün düzensiz olur. Bu nedenle, bamya ekimi için hava sıcaklığının 15-20 derece, toprak sıcaklığının ise en az 15 derece olması gereklidir. Bamya Ekiminde Toprak İsteği Bamya, toprak bakımından seçici bir sebze değildir. Her türlü toprakta, özellikle kumlu tınlı, geçirgen ve derin topraklarda yetişebilir. Tohum ekimi sırasında rutubetli toprağı sevmez. İçeriğindeki besin maddeleri zengin topraklarda nodium aralarında uzama olduğundan, meyve sayısında azalma olabilir. Toprakta kaymak bağlama sırasında sorunlar yaşanabilir. Bu sorun özellikle çimlenme sırasında daha belirgindir. İlkbaharda geç dönemde ekim yapılarak bu sorun aşılmaya çalışılır. Toprağın üzerine çıkan bamya bitkisinin gelişimi daha kolaydır. Bamya Ekiminde Hazırlık ve Ekimin Yapılması Üretim çoğunlukla tarlaya yerleştirilen karıklarda belirli noktalara direkt tohum ekimiyle gerçekleştirilir. Az miktarda tüplü fide ekimi de yapılabilir. Düz tarlaya tohum ekimi de yapılabilir. Toprak ilkbaharda derin olmayacak şekilde sürülerek, 1-3 gün güneşlenen toprağa temel gübreleme yapılır. Tarla düzeltilerek 45-50 cm arayla ekim yapılacak sıralar açılır. Toprak tava geldiyse bamya tohumu ekimi yapılır. Uygun değilse sulama yapılarak toprak tavlanır ve ekim yapılır. Tohumların derine ekilmesi halinde çimlenme zorlaşır ve bitkinin toprağın üzerine çıkması zorlaşır. Ekimden bir gün önce tohumlar ıslak bir bez arasında tutularak çimlenmeye yardımcı olunur. Bu, tohumların hızlı çimlenmesini ve 2 hafta içinde toprağın üzerine çıkmasını sağlar. Bamya ekiminde sulama yapılmayacaksa, toprak aynı şekilde işlenerek düz tarlaya elle ya da mibzerle 40-50 cm sıraya 15-20 cm mesafede tohumlar ekilir. Bir dekarda 1,5-2,0 kilo tohum bamya ekimi için yeterlidir. Bamyanın gübreye tepkisi azdır. Kıraç bölgelerde bile su ve gübre olmadan bamya üretimi yapılabilir. Ancak iyi ürün almak için temel gübre verilebilir. Bitkinin aşırı uzamaması açısından azotlu gübrede sınırlama yapılmalıdır. Masuralı ya da düz tarlaya ekimde bakım farklı olmaz. Masuralı ekimde sadece ocaklarda 2 bitki kalacak şekilde bitkinin seyreltilmesi yapılmalıdır. Bamya Ekiminde Bakım ve Sulama Toprağın üzerine çıkan bitkiler yapraklarını çıkardıklarında, masuralı ekimde seyreltme ve ilk çapalama yapılır. Düz tarlaya ekimde ise yapraklar 2-3 olduğunda ilk çapalama yapılır. Böylece yabancı ot gelişimi ve toprağın havalanması sağlanır. Susuz üretimde 15-20 cm olan bitkilere ikinci çapalama yapılır. Gerekirse üçüncü çapalama yapılabilir. Masuralı üretimde sulama olduğundan, yabancı ot gelişimi olur ve üçüncü çapalama yapılır. 15-20 cm boya ulaşan bitkilerde sulama ve hastalık mücadelesi yapılır. Sulamada yağmurlama yönteminde külleme hastalığı riski olduğundan, bu yöntem tercih edilmemelidir. İlk meyvelerini veren bitkiye sulama yapılması verim açısından önerilir. Bamya Üretiminde Hasat Bamya üretiminde hasat oldukça önemlidir. Çünkü sebzeler arasında en zor hasat bamya hasadıdır. Meyvelerdeki, saplarındaki ve yapraklarındaki tüyler toplayıcıları rahatsız eder. Çıplak elle kaşıntıya neden olur. Mutlaka hasat sırasında eldiven kullanılmalıdır. Bamya ekiminden yaklaşık 40-60 gün sonra çiçeklenme başlar. Bamya çeşitlerine göre çiçeklenme değişik nodiumlarda başlayabilir. Hasat, bamyanın kullanım amacına ve türüne göre çiçeklenmenin ardından 1-4 gün içinde yapılır. Meyveler türün iriliğinin üçte birine ulaştığında hasat edilir. Gecikme olursa, meyvelerde tohumlanma olur ve değeri azalır. Düzenli hasat edildiğinde, yeni çiçeklenme teşvik edilir. Hasadın süresi 1,5-4 ay boyunca devam eder. |