bamya.gen.tr
bamya
Sosyal Medyada Paylaş
Bamya Tohumu Faydaları
Bamya Konservesi
Bamya Tohumunun Faydaları
Bamya Kızartması
Bamya Yemeği
Bamya Çeşitleri
Bamya Tarifi
Kıymalı Bamya Yemeği
Bamyanın Faydaları
Bamya
Bamya Bitkisi
Nohutlu Bamya
Kuru Bamya Tarifi
Bamya Nasıl Dikilir
Tavuklu Bamya
Bamya Yemeği Nasıl Yapılır
Bamya Yetiştiriciliği
Etli Bamya
Taze Bamya Tarifi
Kuru Bamya Çorbası
Bamya Kaç Kalori
Bamya Yemeği Kaç Kalori
Bamya Hangi Ayda Ekilir
Bamya Nerede Yetişir
Bamya Ekimi
Kıymalı Bamya
Çiçek Bamya
Bamya Ne Zaman Ekilir
Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır
Kuru Bamya Nasıl Pişirilir
Bamya Dolaba Nasıl Konur
Bamya Şoklama
Bamya Suyu
Kışlık Bamya
Bamya Buzluğa Nasıl Konur
Tüm Sayfalar >>









Bamya Ekimi

Bamya ekimi, sıcak iklimleri seven bamya, böyle bölgelerde oldukça iyi gelişimle birlikte yüksek verim verir. Ancak düşü sıcaklıklara alıştırılır, ekilirse 5-6 dereceye kadar dayanır. Fakat bu durumda bitkinin verimi düşer. Geceleri sıcaklığın az olduğu bölgelerde bamya gelişemediğinden bodur kalır ve alınan ürün düzensiz olur. Bu nedenle 15-20 derece hava sıcaklığı, 15 derece toprak sıcaklığı olmadan bamya ekimi yapılmamalıdır.

Bamya ekiminde toprak isteği

Bamya toprak bakımından seçici bir sebze değildir. Her tür toprakta, özellikle kumlu tınlı geçirgen ve derin topraklarda yetişebilir. Tohum ekimi sırasında rutubetli toprağı sevmez. İçeriğindeki besin maddeleri zengin topraklarda nodyum aralarında uzama olduğundan, meyve sayısında azalma olur. Toprakta kaymak bağlama sırasında sorunlar yaşanır. Daha çok çimlenme sırasında bu sorun daha barizdir. İlkbaharda geç dönem ekim yapılarak, bu sorun aşılmaya çalışılır. Toprağın üzerine çıkan bamya bitkisinin gelişimi daha kolaydır.

Bamya ekiminde hazırlık ve ekimin yapılması

Üretim çoğunlukla tarlaya yerleştirilen karıklarda boyun noktalarına direkt tohum ekimiyle gerçekleştirilir. Az miktarda tüplü fide ekimin de olur. Düz tarlaya tohum ekimi de yapılır. Toprak ilkbaharda derin olmayacak şekilde sürülerek, 1-3 gün güneşlenen toprağa bir defada temel gübreleme yapılır. Tarla düzlenerek 45-50 cm arayla ekim yapılacak masurar açılır. Toprak tava geldiyse bamya tohumu ekimi yapılır. Uygun olmazsa sulama yapılarak toprak tavlanır ve ekim yapılır. Tohumların derine ekilmesi halinde çimlenme zorlaşır ve dolayısıyla bitkinin toprağın üzerine çıkması da zorlaşır. Ekim yapılmadan bir gün önce tohumlar ıslak bez arasında tutularak, çimlenmeye yardımcı olunur. Bu tohumların hızlı çimlenmesini, 2 haftada toprağın üzerine çıkmasını sağlar. Bamya ekiminde sulama yapılmayacaksa, toprak aynı şekilde işlenerek düz tarlaya elle ya da mibzerle 40-50 cm sıraya 15-20 cm mesafede tohumlar ekilir. Bir dekarda 1,5-2,0 kilo tohum bamya ekiminde yeterli gelir. Bamyanın gübreye reaksiyonu azdır. Kıraç bölgelerde bile su ve gübre olmadan bamya üretimi yapılabilir. Fakat iyi ürün almak için, temel gübre verilebilir. Bitkinin aşırı uzamaması açısından azotlu gübrede sınırlama yapılmalıdır. Masuralı ya da düz tarlaya ekimde bakım farklı olmaz. Masuralı ekimde sadece ocaklarda 2 bitki kalacak şekilde bitkinin seyreltilme işlemi yapılmalıdır.

Bamya Ekimi

Bamya ekiminde bakım, sulama

Toprağın üzerine çıkan bitkiler yapraklarını çıkardıklarında, Masuralı ekimde seyreltme ve ilk çapa yapılır. Düz tarlaya ekimde ise, yapraklar 2-3 olduğunda ilk çapa yapılır. Böylece yabancı ot gelişimi ve toprağın havalanması sağlanır. Susuz üretimde 15-20 cm olan bitkilere ikinci çapa yapılır. Gerekirse 3. çapalama yapılabilir. Masuralı üretimde sulama olduğundan, yabancı ot gelişimi olur ve 3. çapa yapılır. 15-20 cm boya ulaşan bitkilerde sulama ve hastalık mücadelesi yapılır. Sulamada yağmurlama yönteminde küllenme hastalığı riski olduğundan, yapılmaması gerekir. İlk meyvelerini veren bitkiye verim açısından sulama yapılması önerilir.

Bamya üretiminde hasat oldukça önemlidir. Çünkü sebzelerin içinde en zor hasat bamyaya yapılır. meyvelerdeki, saplarındaki ve yapraklarındaki tüyler toplayıcıları rahatsız eder. Çıplak elle kaşıntıya neden olur. Mutlaka hasat sırasında eldiven kullanılmalıdır. Bamya ekiminden yaklaşık 40-60 günde çiçeklenme başlar. Bamya çeşitlerine göre çiçeklenme değişik nodyumlarda başlayabilir. Hasat bamyanın kullanım amacına ve türüne göre çiçeklenmenin ardından1-4 gün içinde yapılır. Meyveler türün iriliğinin üçte birine ulaştığında hasat edilir. Gecikme olursa, meyvelerde tohumlanma olur ve değeri azalır. Düzenli hasat edildiğinde, yeni çiçeklenme teşvik edilmiş olur. Hasadın süresi 1,5-4 ay süreyle devam eder.

Yayınlanma Tarihi : 14.09.2015 10:04:45

Bamya Ekimi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Bamya Ekimi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Tavuk Etli Bamya

Tavuk etli bamya; benim en sevdiğim yemeklerden bir tanesidir. Bamyanın tazesi de kurusu da besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir. Yetiştirmesi ve toplaması çok meşekkatli olan bamyanın yemeğini pişirmek oldukça kolay...

Taze Bamya Yemeği

Taze bamya yemeği, benim hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde çok sık pişirmeyi tercih ettiğim bir yemek çeşitidir. Yazın bol miktarda alarak ayıklayıp doğradığım bamyaları içerisine domates ve limon dilimleyerek buzdolabı poş...

Etli Nohutlu Bamya

Etli nohutlu bamya, Doğu Akdeniz bölgesine, özellikle Adana'ya has bir yemektir. Yoğun tatların bir birleşimi olan yemek, içerdiği bol sarımsak, limon ve domates sebebiyle ekşi ve sarımsak sevenlerin favorisi olabilecek bir lezzet...

Bamya Yemeği Etli

Bamya yemeği etli: Bamya  yemeği bir çok kişi tarafından sevilen sağlıklı bir yemektir. Et eşliğinde yapıldığında çok daha lezzetli olmaktadır. besin değeri oldukça yüksektir. Sağlıklı beslenmeye önem verenler için ideal lezzetler...

Zeytinyağlı Bamya Yemeği

Zeytinyağlı Bamya Yemeği, lezzetli ve sağlıklı bir yemektir. Severek yiyeni de çoktur. Bamya özellikle kış aylarında yenmesi tercih edilen gıdaların başında gelmektedir. Bamya fazla miktarda K vitamini içeriyor, bunun yanı sıra C,...

Kuru Bamya Yemeği

Kuru bamya yemeği, özellikle kış aylarında çok fazla tüketilen kuru bamya sağlık açısından oldukça faydalıdır. Bu hemen herkesin lezzetli bir şekilde tüketmiş olduğu yemekler arasında ilk sırayı almaktadır. Bazı kişiler kuru bamya...

Etli Kuru Bamya

Etli Kuru Bamya, yaz ve kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alan bamya, yaz aylarında taze olarak kış aylarında ise kurutularak saklanıp tüketilen faydalı bir sebzedir. Özellikle mide ve sindirim sistemi dostu olan ba...

Kıymalı Bamya

Kıymalı Bamya; Sindirim sistemini düzenleyen bamya ülkemizde ve akdeniz ülkelerinde tercih edilir. Kıymalı Bamya son derece doyurucu ve sağlıklı bir yemektir. Kurutulmuş bamya ile yapıldığı gibi yeşil bamyayla da yapılır.Malzemele...

Ekşili Bamya

Ekşili bamya: ismini limonun baskın tadı sebebiyle alan bir yemektir. Sağlıklı ve lezzetli bir yemek olan ekşili bamya bir çok kişi tarafından sevilerek yenen bir yemektir. Özellikle et yemekleri tercih etmeyenlerin sıkça yaptığı...

Zeytinyağlı Bamya

Zeytinyağlı bamya, kış aylarında lezzetle tüketmiş olduğumuz yemeklerden biridir. Bamya ayrı bir tada sahip olduğundan dolayı kişilerin tercih etmiş olduğu yemekler arasında ilk sırayı almaktadır. Zeytinyağlı bamya yemeği genellik...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

bamya, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Nisan - 2018