Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Taze bamya, daha çok ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Asıl ana vatanı Amerika, Asya ve Afrika kıtalarıdır. Ağır topraklar dışında hemen hemen her toprak türünde yetişebilir ve tohumu ekilerek üretilir. Ülkemizde en çok Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir. Ancak son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Sıcak bölgeleri seven bamya, hem taze hem de kurutularak tüketilebilir. Taze bamyanın kartlaşmadan, küçükken toplanması gerekir. Bu şekilde daha lezzetli ve yumuşak olacaktır. Ayrıca küçükken vitamin ve mineral değerleri çok daha iyidir.

Taze Bamyanın Faydaları

Taze bamya oldukça faydalı bir besindir:
  • Sindirim sisteminde oluşan asidi yok ederek ülseri iyileştirir.
  • Lif içeriği sayesinde kalp hastalıklarını önlemede etkilidir.
  • Sindirim sistemindeki zararlı maddelerin atımını kolaylaştırır.
  • Sinir sistemi üzerinde etkilidir ve sakinleştirici özelliği vardır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kemik yapısını korur ve güçlendirir, kemik gelişimine faydalıdır. Bu nedenle çocuklara yedirilmesi oldukça faydalıdır.
  • Kalorisi düşük olduğu için diyet yapanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir.

Taze Bamya Yemeği

Taze bamyanın yemeği zeytinyağlı, etli veya kıymalı yapılabilir. Ayrıca bamyanın kızartması da yapılabilir. Her şekilde tüketimi oldukça faydalı ve lezzetlidir.

Taze Bamya Yemeği Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
  • Yarım kilo taze bamya
  • İki adet domates
  • Bir orta boy kuru soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Bir tatlı kaşığı salça
  • Tuz
  • Bir limonun suyu
  • İki su bardağı su

Taze Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

Taze bamya yemeği için öncelikle bamyalar temizlenir ve yıkanır. Domateslerin kabukları soyulur. Soğanlar soyulur ve yemeklik doğranıp tencereye alınır. Üzerine yağ eklenir ve ocakta kavrulur. Soğanlar kızarırken sarımsaklar da soyulur ve ikiye kesilip tencereye eklenir. Üzerine bir tatlı kaşığı salça ilave edilir ve salça kavrulunca kabuğu soyulmuş domatesler yemeklik doğranıp tencereye eklenir. Domatesler iyice yumuşayıp suyunu bırakınca temizlenmiş bamyalar eklenir ve üzerine tuz ilave edilir. Bir limonun suyu sıkılır ve iki su bardağı su eklenip kısık ateşte yirmi dakika kadar pişirilir. Ardından altı kapatılır, biraz dinlendirilir ve servis edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ebecen

11 Nisan 2024 Perşembe

Merhaba. Yaz sebzesi olan bamya bazıları için olmazsa olmazlardandır. Yalnız yapışkan suyu bamyayı tüketenleri oldukça rahatsız etmektedir. Bunun için etkili ve güzel bamya yemeği yapmak için ne tür aşamaları yapmamız gerekir. İlginiz için teşekkürler?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ebecen,

Bamyanın yapışkan suyunu azaltmak için birkaç püf noktaya dikkat edebilirsiniz. Öncelikle, bamyaları temizlerken baş kısımlarını keserken dikkatli olun, çünkü fazla kesmek yapışkan sıvının çıkmasına neden olabilir. Bamya yemeğini yaparken limon veya sirke kullanabilirsiniz; bu, yapışkanlığı azaltmada etkili olur. Bir diğer yöntem de bamyaları kaynar suya atıp 1-2 dakika haşlayıp hemen soğuk suya almaktır. Bu işlem de yapışkanlığı azaltır. Yemek sırasında da fazla karıştırmaktan kaçının, çünkü bu da yapışkan sıvının çıkmasına neden olabilir. Umarım bu önerilerle daha lezzetli ve keyifli bamya yemekleri yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Sevgilerle.

2. Cevap
cevap

Semâne

Bamya çok sağlıklı ve lezzetli bir sebzedir. İçinden çıkan yapışkan sıvı için bamyayı ortadan bölerek bir süre ılık suda bekletin sonra çıkararak soğuk suda yıkayın şok etkisi ile temizleyin. Yemekler için kaynattıktan sora o sıvı genelde akar ve suya karışır bu yüzden tavanızı değiştirerek yemeğinize oradan devam etmelisiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü

Popüler İçerikler

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bamya Nasıl Dondurulur?

Bamya Nasıl Dondurulur?

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Bamya Yemekleri Tarifleri ve Malzemeleri

Bamya Yemekleri Tarifleri ve Malzemeleri

Bamya Bebekte Gaz Yapar mı?

Bamya Bebekte Gaz Yapar mı?

Tavuklu Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Besin Değeri?

Bamya Besin Değeri?

Güncel

Bamya Nasıl Yetiştirilir?

Bamya Nasıl Yetiştirilir?

Güncel

Bamya Nasıl Saklanır Saklama Şekilleri

Bamya Nasıl Saklanır Saklama Şekilleri

Bamya Gaz Yapar mı?

Bamya Gaz Yapar mı?

Bamya Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kuru Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Suyu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Suyu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Kaç Kalori?

Bamya Kaç Kalori?

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kırmızı Bamya Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Bamya Türleri ve Özellikleri

Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir?

Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir?

Bamya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır?

Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır?

Bamya İshal Yapar mı?

Bamya İshal Yapar mı?

Bamya Dolaba Nasıl Konur?

Bamya Dolaba Nasıl Konur?

Konserve Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Maskesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Maskesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Bamya Tarifi

Oktay Usta Bamya Tarifi

Taze Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri