Taze bamya, daha çok ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Asıl ana vatanı Amerika, Asya ve Afrika kıtalarıdır. Ağır topraklar dışında hemen hemen her toprak türünde yetişebilir ve tohumu ekilerek üretilir. Ülkemizde en çok Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilir. Ancak son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde de yetiştirilmeye başlanmıştır. Sıcak bölgeleri seven bamya, hem taze hem de kurutularak tüketilebilir. Taze bamyanın kartlaşmadan, küçükken toplanması gerekir. Bu şekilde daha lezzetli ve yumuşak olacaktır. Ayrıca küçükken vitamin ve mineral değerleri çok daha iyidir. Taze Bamyanın Faydaları Taze bamya oldukça faydalı bir besindir:
Taze Bamya Yemeği Taze bamyanın yemeği zeytinyağlı, etli veya kıymalı yapılabilir. Ayrıca bamyanın kızartması da yapılabilir. Her şekilde tüketimi oldukça faydalı ve lezzetlidir. Taze Bamya Yemeği Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Taze Bamya Yemeği Nasıl Yapılır? Taze bamya yemeği için öncelikle bamyalar temizlenir ve yıkanır. Domateslerin kabukları soyulur. Soğanlar soyulur ve yemeklik doğranıp tencereye alınır. Üzerine yağ eklenir ve ocakta kavrulur. Soğanlar kızarırken sarımsaklar da soyulur ve ikiye kesilip tencereye eklenir. Üzerine bir tatlı kaşığı salça ilave edilir ve salça kavrulunca kabuğu soyulmuş domatesler yemeklik doğranıp tencereye eklenir. Domatesler iyice yumuşayıp suyunu bırakınca temizlenmiş bamyalar eklenir ve üzerine tuz ilave edilir. Bir limonun suyu sıkılır ve iki su bardağı su eklenip kısık ateşte yirmi dakika kadar pişirilir. Ardından altı kapatılır, biraz dinlendirilir ve servis edilir. |
Ebecen
11 Nisan 2024 PerşembeMerhaba. Yaz sebzesi olan bamya bazıları için olmazsa olmazlardandır. Yalnız yapışkan suyu bamyayı tüketenleri oldukça rahatsız etmektedir. Bunun için etkili ve güzel bamya yemeği yapmak için ne tür aşamaları yapmamız gerekir. İlginiz için teşekkürler?
Cevap yazAdmin
11 Nisan 2024 PerşembeMerhaba Ebecen,
Bamyanın yapışkan suyunu azaltmak için birkaç püf noktaya dikkat edebilirsiniz. Öncelikle, bamyaları temizlerken baş kısımlarını keserken dikkatli olun, çünkü fazla kesmek yapışkan sıvının çıkmasına neden olabilir. Bamya yemeğini yaparken limon veya sirke kullanabilirsiniz; bu, yapışkanlığı azaltmada etkili olur. Bir diğer yöntem de bamyaları kaynar suya atıp 1-2 dakika haşlayıp hemen soğuk suya almaktır. Bu işlem de yapışkanlığı azaltır. Yemek sırasında da fazla karıştırmaktan kaçının, çünkü bu da yapışkan sıvının çıkmasına neden olabilir. Umarım bu önerilerle daha lezzetli ve keyifli bamya yemekleri yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
Sevgilerle.
Semâne
11 Nisan 2024 PerşembeBamya çok sağlıklı ve lezzetli bir sebzedir. İçinden çıkan yapışkan sıvı için bamyayı ortadan bölerek bir süre ılık suda bekletin sonra çıkararak soğuk suda yıkayın şok etkisi ile temizleyin. Yemekler için kaynattıktan sora o sıvı genelde akar ve suya karışır bu yüzden tavanızı değiştirerek yemeğinize oradan devam etmelisiniz.
Soru Sor / Yorum Yap