Kışlık Bamya Hazırlamanın Yöntemleri Kışlık bamya hazırlamanın üç ana yöntemi bulunmaktadır: şoklayarak dondurmak, pastörize ederek konserve yapmak ve doğal ortamda kurutmak. Bu yöntemlerle yaz aylarında en taze ve kaliteli bamyaları alıp, kışın taze bir şekilde tüketebilirsiniz. Her yöntemin kendine özgü avantajları ve dikkat edilmesi gereken detayları vardır. Dondurma Yöntemiyle Kışlık Bamya Nasıl Yapılır? Kışlık Bamya Malzemeleri
Kışlık Bamya Nasıl Yapılır? Bamyalar temizce yıkanır ve sapları ayıklanır. Domateslerin kabukları soyulup bir tencereye konur. Orta ateşte 2 dakika pişirilir. Üzerine limon suyu ile birlikte bamyalar eklenir. Tuz da ilave edilerek bamyaların rengi sararıncaya kadar pişirilir. Arada fazla ezmeden bamyalar karıştırılır. Yaklaşık 15 dakika sonra ocaktan alınan bamyalar soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra istenilen boyutta buzdolabı poşetlerine pay edilen bamyalar dondurucuya kaldırılır. Dondurucuya konan bamyalar, domates sosu yerine şoklama işlemi ile de saklanabilir. Şoklama yaparak buzluğa konan bamyalar, daha sonra çıkarıldığında istenilen şekilde kullanılabilir. Şoklama yöntemi ile saklanan sebzeler daha diri ve taze lezzetini korur. Şoklama İçin: Bir tencerede bol su kaynatılır. Başka bir kaba ise buzlu su hazırlanır. Kaynayan suya yıkanıp ayıklanmış bamyaların bir kısmı atılıp 3 dakika kaynatılır. Haşlanan bamyalar tencereden alınarak soğuk suyun içine atılır ve şoklama yapılır. Hemen soğuyan bamyalar bir bezin ya da havlu kağıdın üzerine konur. Suyu emildikten sonra buzdolabı poşetine konup dondurucuya kaldırılır. Tüm bamyalar bitene kadar azar azar bu işlem tekrarlanır. Konserve Yöntemiyle Kışlık Bamya Nasıl Yapılır? 1 kg bamya için 1 kg domates kullanılır. Bamyalar temizce yıkanır ve saplarından ayıklanır. Domatesler soyulup küp küp doğranır. Pişirilecek tencereye domatesler konur ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yumuşayan domateslerin içine bamyalar eklenir. İstenilen ölçüde tuz eklenip tencerenin kapağı kapatılır. Bamyalar kavrulup rengi sarıya dönmeye başladığında 2 çay bardağı sıcak su ve limon suyu eklenir. 5-10 dakika pişirildikten sonra altı kapatılarak hemen kavanozlara konur. Kavanozların kapakları sıkıca kapatılıp ters çevrilir. 1 gün bu şekilde bekletilen bamyaların kapakları kontrol edilir. Eğer su sızdıran varsa kapağı değiştirilir. Daha sonra serin bir yerde muhafaza edilerek konserveler kış için saklanır. Kurutma Yöntemiyle Kışlık Bamya Nasıl Yapılır? Kurutmak için alınan bamyaların öncelikle taze ve çürük olmamasına dikkat edilmelidir. Temizce yıkanır ve sapları fazla derin olmadan alınır. Bir iğne yardımıyla tüm bamyalar pamuklu bir ipe geçirilir. Direkt güneş almayan bir yere asılarak kurutulmaya bırakılır. Sebzelerin balkon ya da teras gibi açık havada kurutulması gerekir. İyice kuruduğuna emin olunduğunda tozlanmaması için bir torbaya konur. Nemlenmemesi için kuru ve serin bir yerde muhafaza edilir. |