Kışlık Bamya Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Kışlık Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Bamya Hazırlamanın Yöntemleri

Kışlık bamya hazırlamanın üç ana yöntemi bulunmaktadır: şoklayarak dondurmak, pastörize ederek konserve yapmak ve doğal ortamda kurutmak. Bu yöntemlerle yaz aylarında en taze ve kaliteli bamyaları alıp, kışın taze bir şekilde tüketebilirsiniz. Her yöntemin kendine özgü avantajları ve dikkat edilmesi gereken detayları vardır.

Dondurma Yöntemiyle Kışlık Bamya Nasıl Yapılır?

Kışlık Bamya Malzemeleri

  • 2 kg bamya
  • 6 adet domates
  • 2 limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Kışlık Bamya Nasıl Yapılır?

Bamyalar temizce yıkanır ve sapları ayıklanır. Domateslerin kabukları soyulup bir tencereye konur. Orta ateşte 2 dakika pişirilir. Üzerine limon suyu ile birlikte bamyalar eklenir. Tuz da ilave edilerek bamyaların rengi sararıncaya kadar pişirilir. Arada fazla ezmeden bamyalar karıştırılır. Yaklaşık 15 dakika sonra ocaktan alınan bamyalar soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra istenilen boyutta buzdolabı poşetlerine pay edilen bamyalar dondurucuya kaldırılır.

Dondurucuya konan bamyalar, domates sosu yerine şoklama işlemi ile de saklanabilir. Şoklama yaparak buzluğa konan bamyalar, daha sonra çıkarıldığında istenilen şekilde kullanılabilir. Şoklama yöntemi ile saklanan sebzeler daha diri ve taze lezzetini korur.

Şoklama İçin:
Bir tencerede bol su kaynatılır. Başka bir kaba ise buzlu su hazırlanır. Kaynayan suya yıkanıp ayıklanmış bamyaların bir kısmı atılıp 3 dakika kaynatılır. Haşlanan bamyalar tencereden alınarak soğuk suyun içine atılır ve şoklama yapılır. Hemen soğuyan bamyalar bir bezin ya da havlu kağıdın üzerine konur. Suyu emildikten sonra buzdolabı poşetine konup dondurucuya kaldırılır. Tüm bamyalar bitene kadar azar azar bu işlem tekrarlanır.

Konserve Yöntemiyle Kışlık Bamya Nasıl Yapılır?

1 kg bamya için 1 kg domates kullanılır. Bamyalar temizce yıkanır ve saplarından ayıklanır. Domatesler soyulup küp küp doğranır. Pişirilecek tencereye domatesler konur ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yumuşayan domateslerin içine bamyalar eklenir. İstenilen ölçüde tuz eklenip tencerenin kapağı kapatılır. Bamyalar kavrulup rengi sarıya dönmeye başladığında 2 çay bardağı sıcak su ve limon suyu eklenir. 5-10 dakika pişirildikten sonra altı kapatılarak hemen kavanozlara konur. Kavanozların kapakları sıkıca kapatılıp ters çevrilir. 1 gün bu şekilde bekletilen bamyaların kapakları kontrol edilir. Eğer su sızdıran varsa kapağı değiştirilir. Daha sonra serin bir yerde muhafaza edilerek konserveler kış için saklanır.

Kurutma Yöntemiyle Kışlık Bamya Nasıl Yapılır?

Kurutmak için alınan bamyaların öncelikle taze ve çürük olmamasına dikkat edilmelidir. Temizce yıkanır ve sapları fazla derin olmadan alınır. Bir iğne yardımıyla tüm bamyalar pamuklu bir ipe geçirilir. Direkt güneş almayan bir yere asılarak kurutulmaya bırakılır. Sebzelerin balkon ya da teras gibi açık havada kurutulması gerekir. İyice kuruduğuna emin olunduğunda tozlanmaması için bir torbaya konur. Nemlenmemesi için kuru ve serin bir yerde muhafaza edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bamya Kurutma Nasıl Yapılır?

Bamya Kurutma Nasıl Yapılır?

Bamya Kaç Kalori?

Bamya Kaç Kalori?

Bamya Nasıl Kurutulur?

Bamya Nasıl Kurutulur?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kuru Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çiçeği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Çiçeği Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamyanın Yapılışı Tarifi ve Malzemeleri

Bamyanın Yapılışı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Besin Değeri?

Bamya Besin Değeri?

Güncel

Bamya Fidesi Türleri ve Özellikleri

Bamya Fidesi Türleri ve Özellikleri

Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nerede Yetişir Yetiştirilme Şekilleri

Bamya Nerede Yetişir Yetiştirilme Şekilleri

Bamya Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya İshal Yapar mı?

Bamya İshal Yapar mı?

Konserve Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohutlu Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohutlu Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Ayıklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Ayıklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamyanın Yararları Nelerdir?

Bamyanın Yararları Nelerdir?

Bamya Ne Zaman Ekilir?

Bamya Ne Zaman Ekilir?

Tavuk Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemekleri Tarifleri ve Malzemeleri

Bamya Yemekleri Tarifleri ve Malzemeleri

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Bamya Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Bamya Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Ekşili Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Bamya Tarifi

Oktay Usta Bamya Tarifi

Taze Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri