Bamya Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya

Bamya, vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Dünya genelinde farklı isimlerle anılan bamya, bulunduğu bölgelerde farklı biçimlerde tüketilir. İçerdiği lifler sayesinde bağırsak sağlığını destekler ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasına katkı sağlar. Yüksek su içeriği ile şişkinliği giderir ve mide-bağırsak sorunlarının oluşumunu önler. Ayrıca, bamya kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur ve yaz aylarında güneş çarpmalarına karşı da etkili bir sebzedir. Astım ve şeker hastalıkları için de faydalıdır.

Bamya alırken, küçük ve çok olgunlaşmamış olanlar tercih edilmelidir. Bu tür bamyalar daha kolay pişer ve daha lezzetli olur. Bamyanın birçok çeşitte yemeği yapılır: etli bamya, bamya çorbası, bamya kavurması ve kızartması gibi. Ancak, besin değerlerinin kaybolmaması için yüksek ateşte pişirilmemelidir.

Etli Bamya Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 300 gram bamya
  • 150 gram kuşbaşı kuzu eti
  • Üç adet olgun domates
  • Bir büyük baş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • Bir soğan
  • 1,5 su bardağı su
  • Tuz

Etli Bamya Nasıl Yapılır?

Yemeğin yapımı için öncelikle eti bir tencereye alın ve iyice haşlayın. Et, pişmeye yakın bir kıvamda olmalıdır çünkü bamya çabuk pişer ve et sert kalabilir. Bamyaları sap ve tüylerinden iyice temizleyin, yıkayıp kuruması için bir bezin üzerine alın. Bamyalar kururken domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın. Sarımsakları da soyup ikiye bölün. Bir tencereye zeytinyağını ekleyin ve üzerine küçük doğranmış soğanı ekleyin. Soğanlar kızarınca domates ve sarımsakları ekleyip kavurmaya devam edin. Haşladığınız eti suyu ile birlikte bu tencereye alın ve üzerine bamyaları ekleyin. Limon suyu ve tuzunu da ekleyip kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Oldukça lezzetli ve sağlıklı bir yemektir.

Bamya Çorbası Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • Elli gram kuru çiçek bamya
  • İki limon
  • 200 gram kuzu eti
  • İki kuru soğan
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Bir kaşık salça
  • Tuz

Bamya Çorbası Nasıl Yapılır?

Kuru bamya, bir bezin içinde ovalanarak tüylerinden arındırılır ve ardından bir tencereye alınarak su ilave edilip haşlanır. Üzerine iki dilim limon eklenir ve bamyalar yumuşayana kadar 10-15 dakika pişirilir. Pişen bamyaların suyu süzülür ve bir tabağa alınır. Başka bir tencerede kuşbaşı doğranmış kuzu eti, kendi suyunu çekene kadar kavrulur. Suyunu çekince üzerine tereyağı ve küçük doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar kavrulunca salça ilave edilir ve kavurma işlemine devam edilir. Salça kavrulunca üzerine 5-6 bardak su ilave edilir ve ardından bamyalar, limon suyu ve tuz eklenir. Kısık ateşte pişirilir ve sıcak servis edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Bamya İshal Yapar mı?

Bamya İshal Yapar mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bamya Buzluğa Nasıl Konur?

Bamya Buzluğa Nasıl Konur?

Bamya Nasil Temizlenir?

Bamya Nasil Temizlenir?

Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

Konya Usulü Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Konya Usulü Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Kürü Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Bamya Şoklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Şoklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Bamya Nasıl Kurutulur?

Bamya Nasıl Kurutulur?

Bamya Nasıl Saklanır Saklama Şekilleri

Bamya Nasıl Saklanır Saklama Şekilleri

Ekşili Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nasıl Dikilir

Bamya Nasıl Dikilir

Bamyanın Yapılışı Tarifi ve Malzemeleri

Bamyanın Yapılışı Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nasıl Dondurulur?

Bamya Nasıl Dondurulur?

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri