Bamya Şoklama Nedir ve Nasıl Yapılır?
07 Temmuz 2024

Bamya Şoklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Şoklama Yöntemi

Bamya şoklama, bir yaz sebzesi olan bamyanın yaz aylarında şoklanarak derin dondurucuda kış aylarında tüketilmek üzere saklanması işlemidir. Sebzeler kışın kullanılmak üzere saklanmak istenirse, bunu üç farklı yolla yapabilirsiniz. Bu yollar:
  • Şoklanma yoluyla derin dondurucuya koyma
  • Pastörize edilme suretiyle konserve yapma
  • Kurutarak saklama
Genellikle bu yöntemler arasında en fazla şoklama tercih edilmektedir. Bunun sebebi, sebzelerin taze iken sahip olduğu vitamin ve minerallerin şoklama yönteminde daha iyi korunmasıdır. Bamyanın faydalarından kış boyunca yararlanmak ve bu sebzeyi aynı lezzette tüketmek için sizlere bamya şoklama yöntemini anlatacağız. Mevsimi geçmeden siz de derin dondurucuya biraz bamya koyabilirsiniz. Vereceğimiz ölçüleri dilediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

Bamya Şoklama İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg bamya
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
  • 5 litre su
  • Saklama poşeti

Bamya Şoklama Nasıl Yapılır?

İlk olarak şoklama yapılacak bamyaların sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. Bamyaların sağlıklı bir şekilde ayıklanması gerekiyor. Aynı yemeğini yapar gibi baş kısımlarını konik biçimde kesin. Geniş bir tencerenin içine 5 litre su koyun. Buna 1 adet limonun suyunu ve 1 tatlı kaşığı deniz tuzunu ilave edin. Bamyaları ayıklayınca bu suyun içine koyun. Bu sayede bamyalar hem kararmadan duracak hem de salyalarını iyice akıtacaktır.

Bamyanın tamamını ayıkladıktan sonra, bir tencerede su kaynatmaya başlayın. Başka bir tencerenin içine de buzlu su hazırlayın. Su kaynadıktan sonra içine en fazla yarım kilo bamya atın. Bunları sadece 3 dakika kadar haşlayın. Daha sonra kaynayan suyun içinden bamyaları alarak, hazırladığınız buzlu suyun içine koyun. Böylece bamya şoklama işleminin çoğunu tamamlamış olursunuz. Buzlu suda hızlı bir şekilde soğuyan bamyaları hemen bir kağıt havlunun üzerine alarak, sularını alın. Bunları kilitli buzdolabı poşetlerine ya da normal buzdolabı poşetlerine koyun. Daha sonra derin dondurucuya yerleştirin. Poşetlerin kapağını kapatırken içindeki havayı mümkün olduğunca alın. Bunu bir pipetle bile yapabilirsiniz. Bu, bamyanın daha sağlıklı bir şekilde dayanmasını sağlayacaktır.

Bu şekilde bamya şoklama yaparak derin dondurucuya koyduğunuz bamyaları ve diğer sebzeleri çözdürmek istediğiniz zaman, buzdolabının içinde -3 derecede çözdürmelisiniz. Bunu yapmadığınızda, yemek yaparken soğan, kıyma gibi malzemeler kavrulup direkt olarak donuk halde tencereye konmalı ve pişirilmelidir. Yani sıcak yerde sebzeleri çözdürmemelisiniz. Çünkü donmuş olan bakteriler sıcak temasta daha hızlı ürerler. Elektrik kesintisi bile olsa, bu süreçte derin dondurucunun kapağını açmamaya çalışın. Bu hususlara dikkat ederseniz, bamya şoklama sayesinde kış boyunca taze gibi bamya tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bamya Nasıl Dikilir

Bamya Nasıl Dikilir

Editörün Seçtiği

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bamya Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Ağaç Bamyası Tarifi ve Malzemeleri

Ağaç Bamyası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Maskesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Maskesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konserve Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konserve Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekşili Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nasıl Yapılır? Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Şoklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Şoklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Tüylü Bamya Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tüylü Bamya Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Kaç Kalori?

Bamya Kaç Kalori?

Taze Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Kurutma Nasıl Yapılır?

Bamya Kurutma Nasıl Yapılır?

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemekleri Tarifleri ve Malzemeleri

Bamya Yemekleri Tarifleri ve Malzemeleri

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Bamya Çiçeği Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çiçeği Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Ayıklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Ayıklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri