Ağaç Bamyası Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Ağaç Bamyası Tarifi ve Malzemeleri

Ağaç Bamyası

Ağaç Bamyası Nedir?

Ağaç bamyası, sarmaşık şeklinde büyüyen ve çok yıllık bir bitki türüdür. Bu bitki, yaklaşık 7-8 derece soğuğa dayanabilir. Ağaç bamyası, 2 yaşından itibaren Temmuz sonu ile Kasım sonu arasında sürekli olarak sebze ve meyve verir. Meyvesi ceviz büyüklüğünde ve kabukludur. Meyve ceviz büyüklüğüne ulaştığında toplanarak yemeklerde kullanılır. Meyvenin daha lezzetli olması için ceviz büyüklüğünden fazla büyümemesine özen göstermek gereklidir. Aksi takdirde meyve sertleşir ve aşırı lifli bir hale gelir, bu da yemek açısından önerilmez.

Ağaç Bamyasının Kullanımı

Ağaç bamyası, normal bamya yemekleri ve patlıcan yemekleri yanında oldukça lezzetli bir etli dolma olarak da kullanılabilir. Şimdi ağaç bamyasının nasıl pişirileceğini detaylı bir şekilde inceleyelim.

Ağaç Bamyası İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kg ağaç bamyası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet kurutulmuş Arnavut biberi

Ağaç Bamyası Sosu İçin

  • 2-3 diş sarımsak
  • 150 gr yoğurt
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Ağaç Bamyası Nasıl Yapılır?

Ağaç bamyası yemeğinin hazırlığına öncelikle yarım kg ağaç bamyalarını bol suda yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanmış bamyaları tam orta kısmından ikiye bölerek iç kısmında yer alan süngerimsi ve minik çekirdeklerin yer aldığı tüylü bölgeyi temizleyelim. Ağaç bamyasını toplarken kartlaşmış olup olmadığını anlamak zor olabilir. Ancak ayıklarken yeşil kabuklarının etli bölümünden ayrılıp ayrılmadığını kontrol edin. Kolaylıkla ayrılıyorsa, ağaç bamyasının kart olduğunu ve iyi pişmeyeceğini gösterir.

Temizlenmiş bamyaları yarım ay şeklinde doğradıktan sonra yarım çay bardağı zeytinyağı içinde arkalı önlü renk değişene kadar kızartalım. Kızartma sırasında tavanın kızgın ve harlı ateşte olmasına dikkat edelim. Tüm ağaç bamyalarını aynı şekilde kızarttıktan sonra aynı tavada kuru Arnavut biberlerini de kızartarak kızaran ağaç bamyalarının yanına alalım. Kızartma işlemi tamamlandıktan sonra yemeği lezzet katacak sosumuzu hazırlayalım.

İlk olarak 2-3 adet sarımsağın kabuklarını soyarak tuz yardımıyla havanda iyice dövelim. Yoğurdu uygun bir kaseye ekleyerek üzerine dövülmüş sarımsakları ilave edip iyice karıştıralım. Ayrı bir küçük tavaya zeytinyağı ekleyip ocağa alarak yağı kızdıralım ve üzerine kırmızı pul biber ilave ederek biberin renginin ve acısının çıkması için kızartıp ocaktan alalım. Her iki sosumuz da hazır hale geldikten sonra kızartılmış ağaç bamyalarını servis tabaklarına alarak üzerine önce sarımsaklı yoğurt, ardından kızdırılmış biberli sostan gezdirerek servis yapalım. Arzuya göre üzerine karabiber serpiştirmeyi unutmayalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bamya Besin Değeri?

Bamya Besin Değeri?

Bamya Gaz Yapar mı?

Bamya Gaz Yapar mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bamya Maskesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Maskesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Konserve Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konserve Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Dolaba Nasıl Konur?

Bamya Dolaba Nasıl Konur?

Köfteli Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Çiçek Bamya Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çiçek Bamya Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Buzlukta Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Buzlukta Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Tavuk Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nasıl Kurutulur?

Bamya Nasıl Kurutulur?

Bamya Ne Zaman Ekilir?

Bamya Ne Zaman Ekilir?

Bamya Nasıl Dondurulur?

Bamya Nasıl Dondurulur?

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Bamya Kaç Kalori?

Bamya Kaç Kalori?

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir?

Kurutulmuş Bamya Nasıl Pişirilir?

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kışlık Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Hamilelikte Bamya Yenir  mi?

Hamilelikte Bamya Yenir mi?

Bamya Suyu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Suyu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Nasil Temizlenir?

Bamya Nasil Temizlenir?

Nohutlu Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Bamya Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Tohumu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Nasıl Yetiştirilir?

Bamya Nasıl Yetiştirilir?