Ağaç Bamyası Ağaç Bamyası Nedir? Ağaç bamyası, sarmaşık şeklinde büyüyen ve çok yıllık bir bitki türüdür. Bu bitki, yaklaşık 7-8 derece soğuğa dayanabilir. Ağaç bamyası, 2 yaşından itibaren Temmuz sonu ile Kasım sonu arasında sürekli olarak sebze ve meyve verir. Meyvesi ceviz büyüklüğünde ve kabukludur. Meyve ceviz büyüklüğüne ulaştığında toplanarak yemeklerde kullanılır. Meyvenin daha lezzetli olması için ceviz büyüklüğünden fazla büyümemesine özen göstermek gereklidir. Aksi takdirde meyve sertleşir ve aşırı lifli bir hale gelir, bu da yemek açısından önerilmez. Ağaç Bamyasının Kullanımı Ağaç bamyası, normal bamya yemekleri ve patlıcan yemekleri yanında oldukça lezzetli bir etli dolma olarak da kullanılabilir. Şimdi ağaç bamyasının nasıl pişirileceğini detaylı bir şekilde inceleyelim. Ağaç Bamyası İçin Gerekli Malzemeler
Ağaç Bamyası Sosu İçin
Ağaç Bamyası Nasıl Yapılır? Ağaç bamyası yemeğinin hazırlığına öncelikle yarım kg ağaç bamyalarını bol suda yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanmış bamyaları tam orta kısmından ikiye bölerek iç kısmında yer alan süngerimsi ve minik çekirdeklerin yer aldığı tüylü bölgeyi temizleyelim. Ağaç bamyasını toplarken kartlaşmış olup olmadığını anlamak zor olabilir. Ancak ayıklarken yeşil kabuklarının etli bölümünden ayrılıp ayrılmadığını kontrol edin. Kolaylıkla ayrılıyorsa, ağaç bamyasının kart olduğunu ve iyi pişmeyeceğini gösterir. Temizlenmiş bamyaları yarım ay şeklinde doğradıktan sonra yarım çay bardağı zeytinyağı içinde arkalı önlü renk değişene kadar kızartalım. Kızartma sırasında tavanın kızgın ve harlı ateşte olmasına dikkat edelim. Tüm ağaç bamyalarını aynı şekilde kızarttıktan sonra aynı tavada kuru Arnavut biberlerini de kızartarak kızaran ağaç bamyalarının yanına alalım. Kızartma işlemi tamamlandıktan sonra yemeği lezzet katacak sosumuzu hazırlayalım. İlk olarak 2-3 adet sarımsağın kabuklarını soyarak tuz yardımıyla havanda iyice dövelim. Yoğurdu uygun bir kaseye ekleyerek üzerine dövülmüş sarımsakları ilave edip iyice karıştıralım. Ayrı bir küçük tavaya zeytinyağı ekleyip ocağa alarak yağı kızdıralım ve üzerine kırmızı pul biber ilave ederek biberin renginin ve acısının çıkması için kızartıp ocaktan alalım. Her iki sosumuz da hazır hale geldikten sonra kızartılmış ağaç bamyalarını servis tabaklarına alarak üzerine önce sarımsaklı yoğurt, ardından kızdırılmış biberli sostan gezdirerek servis yapalım. Arzuya göre üzerine karabiber serpiştirmeyi unutmayalım. Afiyet olsun. |