Tavuk Etli Bamya Tavuk etli bamya, benim en sevdiğim yemeklerden biridir. Bamyanın tazesi de kurusu da besin değeri açısından oldukça zengin bir sebzedir. Yetiştirmesi ve toplaması çok zahmetli olan bamyanın yemeğini pişirmek ise oldukça kolaydır. Ben genellikle çiçek bamya adı verilen kuru bamyayı kuşbaşı et ile pişiriyorum. Taze bamyayı ise zeytinyağlı olarak tercih ediyorum. Ancak tavuk eti ile güveçte pişirdiğinizde de çok beğeneceksiniz. Göğüs eti ile yapılan tavuk etli bamya yemeğinin tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu yemeği gönül rahatlığı ile misafirlerinize pişirebilirsiniz. Tavuk Etli Bamya Yemeğinin Malzemeleri
Tavuk Etli Bamya Yemeği Nasıl Yapılır? Taze bamyaların üst kısımlarını koparın ve sapın altındaki kısmı hafif oyarak alın. (Bu işlem bamyanın salya bırakmaması için çok önemlidir.) Piyasada bamya temizleme aparatı da satılmaktadır; onu da kullanabilirsiniz. Eğer bamyalarınız biraz iri ise ikiye bölün ve yıkayın. Diğer taraftan tavuk etini küp küp doğrayın ve toprak çömleğe döşeyin. Hafif sıvı yağ ile biraz soteleyin. Üzerine temizlenip ayıklanan bamyaları ekleyin. Soğanı yemeklik olarak doğrayın ve bamyaların üzerine ekleyin. Kırmızı biberi jülyen doğrayın ve soğanın üzerine yerleştirin. Yemeğinizin en üst kısmına domatesi rendeleyin. Yarım limonu 3-4 parçaya bölün ve domatesin üzerine dizin. Salçayı kavurmadan kaşıkla yemeğin üstüne koyun. En son aşamada tuz, zeytinyağı, karabiber ve pul biberi de ilave edin. Çok kısık ateşte yaklaşık 15 dakika kendi suyu ile pişmeye bırakın. Suyu bittiğinde üzerine yaklaşık 1 su bardağı sıcak su ekleyin ve pişirmeye devam edin. Yemek yaklaşık 45 dakikada pişecektir. Bamya yemeğini sakın karıştırmayın; hem ezilir hem de kolay salya bırakır. Piştiğinde de karıştırmadan tencerenin yanından alarak servis yapın. Tavuk etli bamya yemeğiniz hazır. Yemeğin yanında limon ikram etmeyi unutmayın. Şimdiden afiyet olsun. Ekstra Bilgi Not: Tavuk etli bamya yemeğini kuru bamya ile yapmak isterseniz, bamyayı bir örtünün arasında iyice ovalayın ve limon ile haşlayın. Daha sonra her haliyle hazır yemek suyuna atarak 10 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır. Ayrıca, bamyanın besin değerlerini korumak için pişirme süresine dikkat edilmelidir. Bamya, C vitamini, K vitamini ve folik asit açısından zengin olup, sindirimi kolaylaştırıcı özelliklere sahiptir. |