Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri


Bamya yemeği tarifi, bu yemek her yörede yapılabilmektedir. Özellikle Konya ilimizde çorbası daha çok yapılmaktadır. Küçük bamyalar tercih edildiği sürece lezzetinden ödün vermeyecek güzel bir yemek türüdür. Kurutması ve konservesi de yapılabilmektedir. Tüylü olması hasebiyle birçok kişi tarafından tercih edilmese de birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle annelerin çocukları için tercih etmesi gerek sağlıklı yemek çeşitlerindendir. O halde tarife geçmeden evvel bamyanın faydalarına değinmekte fayda var. Bamyanın faydaları şu şekildedir:
  • Çözünür ve çözünmez diye tanımlanan lif çeşitleri içermektedir. Bu çözünebilir lifler metabolik olarak gelişen toksin gruplarının yok edilmesine yardımcı olur. Bu sayede kalp hastalığı riskini azaltır ve aynı zamanda sindirim sistemi ile vücuttan dışarı zararlı toksinlerin atılmasına yaramaktadır.
  • Ülser rahatsızlığını önler. Ayrıca sindirim sistemindeki asit seviyesini nötr hale getirir.
  • Gözün retina yapısını korumakta etkindir. Ayrıca birçok bireyin çok şikâyetçi olduğu bir konu olan katarakt rahatsızlığının önlenmesinde de etkindir.
  • Stres ve kaygı seviyesini düşürür ve sinir sistemimizi korumamıza yardımcı olan bir besindir.
  • İçerisinde C vitamini olması sebebi ile bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır.
  • Ayrıca içerisinde K vitamini olması sebebiyle de kemik yapısının kuvvet kazanmasına yardımcı olur.
  • İçerisinde vücudumuz için faydalı birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bunlar demir, kalsiyum, manganez ve magnezyum gibi mineralleri içerir.
  • Diyet yapan bireylerce rahatlıkla tüketilebilir. Çünkü içerisinde yüksek oranda lif bulunması sebebi ile tokluk hissi oluşturur.
Bamya Yemeği Malzemeleri
  • 250 gram özellikle küçük boy bamya
  • 150 gram kuzu kuşbaşı et
  • 3 tane orta büyüklükte olgunlaşmış domates
  • 1-2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • 1 tane küçük boy soğan
  • 3 çay bardağı su
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

İlk olarak eti su, soğan, zeytinyağı ile tam pişirmeden soteleyelim. Bamyaların sakal diye adlandırılan bamyanın sapına doğru olan tüylü bölümleri ayıklanmalıdır. Tekrar yıkanarak temiz bir örtü üzerine serpilerek kuruması beklenmelidir. Bu arada domatesleri büyük küpler halinde keselim. Diğer taraftan sarımsakları tüm olarak kabuklarından ayıklayalım. Üzerinde su damlacığı kalmayan bamyalar sap kısımları koni biçiminde kesilmelidir. Bu biçimi bıçağı döndürerek verebiliriz. Koni şeklinde kesmemizin asıl amacı bamyanın içindeki sümüklü yapıyı içine hapsetmektir. Eğer bamyaların sap kısımları küt olacak bir biçimde kesilirse limon bile katılsa bu sümüklenme işleminin önüne geçilememiş olunur. Yani koni biçiminde kesildiği takdirde bamyanın istenmeyen sümüksü yapısı daha fazla bamya içerisinde hapsedilir ve sap kısmındaki koni biçiminde kesilen etli bölüm bamyanın en lezzetli yerlerinden biridir. Sap kısımları da koni şeklinde hazırlanan bamyalar sarımsak, iri küp doğranmış domatesler, özellikle limon suyu ve tuz çukur bir kâsede iyice karıştırılarak harç hazırlanmalıdır.

Ev hanımları pratiklik kazanmak isterlerse bu harcı bir gece evvelden yapıp buzdolabında bekleterek ertesi gün yapılacak yemeğin harcını hazır hale getirmiş olup zamandan tasarruf sağlarlar. Daha önceden etin pişme suyuna attığımız tüm soğan bu et tenceresinden çıkarılmalıdır. Et ve suyu yine tencerede kalmaya devam etmeli diğer malzemeler bu tencereye ilave edilmelidir. Yani bu et tenceresine limon suyu, iri küp doğranmış domatesler, tüm haldeki sarımsaklar ve koni biçiminde sapları kesilmiş bamyalar ilave edilmelidir. Ayrıca tencere orta boy olacak şekilde tercih edilmelidir. Bu orta büyüklükteki tencereye malzemelerin üzerini aşmayacak seviyede ılık su ilavesi yapılmalıdır ve kaynatmaya devam edilmelidir. Yemeği ocaktan almaya yaklaştıkça zeytinyağı ilavesi yapılarak çok az daha pişirilmelidir. Bu arada sebzeler pişmeden iyice harmanlanmalıdır. Çünkü pişme işlemine yakın bu sebzeler çok fazla ve ani hareketlerle karıştırılmamalıdır. Zira bamya hassas bir sebze olduğundan dolayı kaşık darbeleri ile dağılıp sümüklü yapıyı ortaya çıkarır. Bu da yemeğin hem lezzetini hem de görüntüsünü bozarak lapa gibi görünmesine sebep olmaktadır. Tüm kaynatma işlemi aşağı yukarı 20-25 dakika kadar sürmelidir.

Not. Limon suyu bu yemeğin olmazsa olmazıdır Çünkü limon bamyanın sümüklü yapısını içerisinde tutmasına yardımcı olmaktadır.

Afiyet Olsun.

Bamya Yemeği Tarifi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bamya Besin Değeri?

Bamya Besin Değeri?

Hamilelikte Bamya Yenir  mi?

Hamilelikte Bamya Yenir mi?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bamya Buzluğa Nasıl Konur?

Bamya Buzluğa Nasıl Konur?

Bamya Nasıl Dikilir

Bamya Nasıl Dikilir

Bamya Ayıklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Ayıklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Çiçeği Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çiçeği Çayı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Kurutma Nasıl Yapılır?

Bamya Kurutma Nasıl Yapılır?

Bamya Yemeği Kaç Kalori?

Bamya Yemeği Kaç Kalori?

Bamya Nerede Yetişir Yetiştirilme Şekilleri

Bamya Nerede Yetişir Yetiştirilme Şekilleri

Bamya Şoklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Şoklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Buzlukta Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Buzlukta Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Kızartması Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Bamya Tarifi

Oktay Usta Bamya Tarifi

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Bamya Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Gaz Yapar mı?

Bamya Gaz Yapar mı?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6