Bamya Yemeği Tarifi Bamya yemeği, her yörede yapılabilen bir yemektir. Özellikle Konya ilimizde çorbası oldukça yaygındır. Küçük bamyalar tercih edildiği sürece lezzetinden ödün vermeyecek güzel bir yemek türüdür. Kurutması ve konservesi de yapılabilmektedir. Tüylü olması sebebiyle bazı kişiler tarafından tercih edilmese de birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle annelerin çocukları için tercih etmesi gereken sağlıklı yemek çeşitlerindendir. O halde tarife geçmeden önce bamyanın faydalarına değinmekte fayda var. Bamyanın faydaları şu şekildedir: Bamyanın Faydaları
Bamya Yemeği Malzemeleri
Bamya Yemeği Nasıl Yapılır? İlk olarak eti su, soğan ve zeytinyağı ile tam pişirmeden soteleyin. Bamyaların sakal diye adlandırılan sapına doğru olan tüylü bölümleri ayıklayın. Tekrar yıkayarak temiz bir örtü üzerine serip kurumalarını bekleyin. Bu arada domatesleri büyük küpler halinde kesin. Sarımsakları bütün olarak kabuklarından ayıklayın. Üzerinde su damlacığı kalmayan bamyaların sap kısımlarını koni biçiminde kesin. Bu biçimi bıçağı döndürerek verebilirsiniz. Koni şeklinde kesmemizin asıl amacı bamyanın içindeki sümüksü yapıyı içine hapsetmektir. Eğer bamyaların sap kısımları küt şekilde kesilirse, limon bile eklenmiş olsa bu sümüklenme işleminin önüne geçilemez. Koni biçiminde kesildiği takdirde bamyanın istenmeyen sümüksü yapısı daha fazla bamya içinde hapsedilir ve sap kısmındaki koni biçiminde kesilen etli bölüm bamyanın en lezzetli yerlerinden biridir. Sap kısımları da koni şeklinde hazırlanan bamyalar sarımsak, iri küp doğranmış domatesler, özellikle limon suyu ve tuz ile çukur bir kasede iyice karıştırılarak harç hazırlanmalıdır. Ev hanımları pratiklik kazanmak isterlerse, bu harcı bir gece önceden yapıp buzdolabında bekleterek ertesi gün yapılacak yemeğin harcını hazır hale getirip zamandan tasarruf sağlayabilirler. Daha önceden etin pişme suyuna attığımız bütün soğanı et tenceresinden çıkarın. Et ve suyu yine tencerede kalmaya devam etmeli, diğer malzemeler bu tencereye ilave edilmelidir. Yani bu et tenceresine limon suyu, iri küp doğranmış domatesler, bütün haldeki sarımsaklar ve koni biçiminde sapları kesilmiş bamyalar ilave edilmelidir. Ayrıca tencere orta boy olacak şekilde tercih edilmelidir. Bu orta büyüklükteki tencereye malzemelerin üzerini aşmayacak seviyede ılık su ilavesi yapılmalı ve kaynatmaya devam edilmelidir. Yemeği ocaktan almaya yaklaştıkça zeytinyağı ilavesi yapılarak çok az daha pişirilmelidir. Sebzeler pişmeden iyice harmanlanmalıdır. Çünkü pişme işlemine yakın bu sebzeler çok fazla ve ani hareketlerle karıştırılmamalıdır. Zira bamya hassas bir sebze olduğundan dolayı kaşık darbeleri ile dağılabilir ve sümüksü yapıyı ortaya çıkarır. Bu da yemeğin hem lezzetini hem de görüntüsünü bozarak lapa gibi görünmesine sebep olur. Tüm kaynatma işlemi yaklaşık 20-25 dakika kadar sürmelidir. Not Limon suyu bu yemeğin olmazsa olmazıdır, çünkü limon bamyanın sümüksü yapısını içinde tutmasına yardımcı olur. Afiyet Olsun. |