Etli Nohutlu Bamya Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Etli Nohutlu Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohutlu Bamya

Etli nohutlu bamya, Doğu Akdeniz bölgesine, özellikle Adana'ya özgü bir yemektir. Yoğun aromaların birleşimi olan bu yemek, içerdiği bol sarımsak, limon ve domates nedeniyle ekşi ve sarımsak sevenlerin favorisi olabilecek bir lezzete sahiptir.

Etli Nohutlu Bamya İçin Malzemeler

  • Yarım kilo bamya
  • 200 gram kuşbaşı doğranmış et
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 5 adet iri boy domates
  • 3 adet sivri biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 limon
  • 1 baş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz, karabiber

Etli Nohutlu Bamya Nasıl Yapılır?

Nohutlar akşamdan ıslatılır. Ertesi gün, ıslatılmış nohutlar ve kuşbaşı doğranmış et düdüklü tencerede haşlanır. Bamyalar üstleri koni şeklinde kesilerek ayıklanır. Küçük doğranmış soğanlar, pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra etler ilave edilerek biraz daha kavrulmaya devam edilir. Salçalar ve tereyağı ilave edildikten sonra bamyalar, bir adet limonun suyu ve nohutlar da tencereye eklenir. Son olarak küçük doğranmış domatesler, biberler, sarımsak, tuz, karabiber ve yarım bardak su eklendikten sonra kısık ateşte 40-50 dakika kadar pişmeye bırakılır. Normal su yerine et suyu kullanarak da pişirilebilir. Ancak bu süre içinde yemeği karıştırmamak gerekir, aksi takdirde bamyalar ezilir.

Etli Nohutlu Bamyanın Faydaları

Etli nohutlu bamya, özellikle bamyayı çok fazla sevmeyen çocuklara bu sebzeyi sevdirmek için ideal yemeklerden biridir. Bamya, içerdiği vitaminler nedeniyle oldukça faydalı bir sebzedir. Kansızlığa ve sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Nohut ise tam bir vitamin deposudur ve kalp sağlığından sindirim sisteminin dengede çalışmasına kadar pek çok faydası vardır. Ayrıca diyet yapanlar için de rahatlıkla tüketilebilecek bir lezzettir. Bu iki değerli besini içeren yemek, yanında cacık ve pirinç pilavıyla servis edilebilir.

Ek Bilgiler

Bamya, lif açısından zengin bir sebzedir ve bu nedenle sindirim sistemine yardımcı olur. Aynı zamanda düşük kalorili olduğu için kilo kontrolüne de katkıda bulunur. Nohut ise protein ve lif açısından zengindir ve uzun süre tok kalmayı sağlar. Yemek, özellikle soğuk kış günlerinde sıcak bir öğün olarak tercih edilebilir ve aile sofralarında sağlık dolu bir seçenek sunar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İlbaşı

12 Temmuz 2024 Cuma

Bamyaları koni şeklinde ayıklarken ezilmemesi için nasıl bir teknik kullanıyorsunuz? Bu yemeğin ekşi lezzetini arttırmak için başka hangi malzemeler eklenebilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İlbaşı,

Bamyaları koni şeklinde ayıklarken ezilmemesi için keskin bir bıçak kullanmak ve bamyaların sap kısımını dikkatlice kesmek önemlidir. Bunu yaparken bamyaları fazla sıkmadan nazikçe tutmak, ezilmelerini önleyecektir. Ekşi lezzeti arttırmak için yemeğe limon suyu, nar ekşisi veya sumak ekleyebilirsiniz. Bu malzemeler hem ekşi tat katar hem de yemeğinizin lezzetini zenginleştirir. Afiyet olsun!

Sevgiler,
[Senin adın]

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bamya İshal Yapar mı?

Bamya İshal Yapar mı?

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Besin Değeri?

Bamya Besin Değeri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bamya Kaç Kalori? Bamya Faydaları Nelerdir?

Bamya Kaç Kalori? Bamya Faydaları Nelerdir?

Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider?

Bamya Yemeğinin Yanına Ne Gider?

Kıymalı Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamyanın Faydaları Nelerdir?

Bamyanın Faydaları Nelerdir?

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Taze Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Fidesi Türleri ve Özellikleri

Bamya Fidesi Türleri ve Özellikleri

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü

İbrahim Saraçoğlu Bamya Kürü

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Kavurması Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Etli Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır?

Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır?

Bamya Kaç Kalori?

Bamya Kaç Kalori?

Bamya Ne Zaman Ekilir?

Bamya Ne Zaman Ekilir?

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Bamya Hangi Ayda Ekilir

Bamya Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Konya Usulü Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Konya Usulü Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri