Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Bamya Tarifi

Bazı insanlar bamyayı çok severken, bazıları sevmeyebilir. Bunun biraz da pişirme yöntemiyle ilgisi vardır. Dikkat edilmezse bamya, ona özgü olan salgıyı hemen dışa verir. Bu sebeple taze bamyayı yıkarken, ayıklarken ve pişirirken çok özenli olunmalıdır. Bamya, ya önceden yıkanıp kurutulduktan sonra ayıklanmalı ya da ayıklanarak tam pişirme anında yıkanmalıdır. Buna dikkat edilmezse hemen salgısını yemeğe bırakır. Taze bamyayı ayıklarken de baş kısmını kubbe şeklinde kesmelisiniz. Bunlar ayıklama ve yıkama sırasında yapılacaklardır. Önemli bir konu da bamya pişirirken koruk suyu veya limon suyu kullanılmasıdır. Bamya ile ilgili bu kadar püf noktayı verdikten sonra taze bamya tarifine geçebiliriz:

Yaş Bamya Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 750 gram taze küçük boyda bamya
  • Yarım limon suyu ya da 2 yemek kaşığı koruk suyu
  • 350 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 2 adet yeşil biber
  • 3 adet iri boy domates
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Dörtte üç çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz ve karabiber

Yaş Bamya Tarifi Nasıl Yapılır?

İlk önce bamyaları ayıklamalısınız. Baş taraflarını kubbe şeklinde kesmek biraz zor gelebilir. Ancak alışınca kolayca ayıklanacaktır. Ayıklama işlemi bitince bamyaları yıkamadan bekletiniz. Tencereye zeytinyağını koyarak kızdırınız ve içine kuşbaşı kuzu etlerini atınız. Etler yağda biraz kavrulunca ocağın altını kısıp, etlerin suyunu salıp çekmesini bekleyiniz. Etler mümkün olduğunca yumuşamalıdır. Suyunu çeken etlere yemeklik doğranan yeşil biberleri ve kuru soğanı ilave ediniz. Bunları birlikte kavurmaya soğanlar ölene kadar devam ediniz. Sonra domates salçasını içine koyarak, salçanın kokusu çıkana kadar kavurunuz. Daha sonra domatesleri küp şeklinde doğrayıp, karabiberle birlikte tencereye ilave ederek kavurmaya devam ediniz. Domatesler suyunu çekince, tenceredeki malzemeye suyunu koyarak kaynamasını sağlayınız. Bamyaları yıkayıp oyalanmadan süzünüz. İçine koruk suyunu ya da limon suyunu koyup, tuzunu da ilave ederek bamyaları harmanlayınız. Tenceredekiler kaynamaya başlayınca bamyaları da tencereye ilave ediniz. Bu işlemden sonra taze bamya yemeğini mümkünse karıştırmamaya çalışınız. Tencereyi hafifçe sallayarak ya da bir tahta kaşıkla yavaşça malzemeleri karıştırabilirsiniz. Bamyayı kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirmek yeterli olur. Çünkü taze bamya çabuk pişer. Taze bamya yemeğini ocaktan indirerek kapağını açınız. Kısa bir dinlenme süresinden sonra, yemeği servis edebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Bu tarifte kullanılan kuşbaşı kuzu eti, yemeğe ayrı bir lezzet ve yumuşaklık katmaktadır. Ancak, arzu edenler kuzu eti yerine tavuk ya da dana eti de kullanabilirler. Ayrıca, bamyanın üzerinde oluşabilecek yapışkan salgıyı önlemek için, pişirme esnasında birkaç damla sirke ekleyebilirsiniz. Taze bamya yemeği, yanında pilav ve yoğurt ile servis edildiğinde harika bir öğün oluşturur. Bu tarifi deneyerek, bamyanın aslında ne kadar lezzetli bir sebze olduğunu keşfedebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bamya Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Bamya Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Bamya Kurutma Nasıl Yapılır?

Bamya Kurutma Nasıl Yapılır?

Bamya Bitkisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Bitkisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Bamya Ayıklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Ayıklama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Fidesi Türleri ve Özellikleri

Bamya Fidesi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Güncel

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?

Fırında Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Hamilelikte Bamya Yenir mi?

Hamilelikte Bamya Yenir mi?

Ekşili Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konserve Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Konserve Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nasıl Kurutulur?

Bamya Nasıl Kurutulur?

Tüylü Bamya Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tüylü Bamya Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kurutulmuş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Besin Değeri?

Bamya Besin Değeri?

Bamya Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamyanın Yapılışı Tarifi ve Malzemeleri

Bamyanın Yapılışı Tarifi ve Malzemeleri

Bamya İshal Yapar mı?

Bamya İshal Yapar mı?

Kuzu Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bamya Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Bamya Tarifi ve Malzemeleri

Bamya Nerede Yetişir Yetiştirilme Şekilleri

Bamya Nerede Yetişir Yetiştirilme Şekilleri

Bamya Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bamya Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Oktay Usta Bamya Tarifi

Oktay Usta Bamya Tarifi