Yaş Bamya Tarifi Bazı insanlar bamyayı çok severken, bazıları sevmeyebilir. Bunun biraz da pişirme yöntemiyle ilgisi vardır. Dikkat edilmezse bamya, ona özgü olan salgıyı hemen dışa verir. Bu sebeple taze bamyayı yıkarken, ayıklarken ve pişirirken çok özenli olunmalıdır. Bamya, ya önceden yıkanıp kurutulduktan sonra ayıklanmalı ya da ayıklanarak tam pişirme anında yıkanmalıdır. Buna dikkat edilmezse hemen salgısını yemeğe bırakır. Taze bamyayı ayıklarken de baş kısmını kubbe şeklinde kesmelisiniz. Bunlar ayıklama ve yıkama sırasında yapılacaklardır. Önemli bir konu da bamya pişirirken koruk suyu veya limon suyu kullanılmasıdır. Bamya ile ilgili bu kadar püf noktayı verdikten sonra taze bamya tarifine geçebiliriz: Yaş Bamya Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Yaş Bamya Tarifi Nasıl Yapılır? İlk önce bamyaları ayıklamalısınız. Baş taraflarını kubbe şeklinde kesmek biraz zor gelebilir. Ancak alışınca kolayca ayıklanacaktır. Ayıklama işlemi bitince bamyaları yıkamadan bekletiniz. Tencereye zeytinyağını koyarak kızdırınız ve içine kuşbaşı kuzu etlerini atınız. Etler yağda biraz kavrulunca ocağın altını kısıp, etlerin suyunu salıp çekmesini bekleyiniz. Etler mümkün olduğunca yumuşamalıdır. Suyunu çeken etlere yemeklik doğranan yeşil biberleri ve kuru soğanı ilave ediniz. Bunları birlikte kavurmaya soğanlar ölene kadar devam ediniz. Sonra domates salçasını içine koyarak, salçanın kokusu çıkana kadar kavurunuz. Daha sonra domatesleri küp şeklinde doğrayıp, karabiberle birlikte tencereye ilave ederek kavurmaya devam ediniz. Domatesler suyunu çekince, tenceredeki malzemeye suyunu koyarak kaynamasını sağlayınız. Bamyaları yıkayıp oyalanmadan süzünüz. İçine koruk suyunu ya da limon suyunu koyup, tuzunu da ilave ederek bamyaları harmanlayınız. Tenceredekiler kaynamaya başlayınca bamyaları da tencereye ilave ediniz. Bu işlemden sonra taze bamya yemeğini mümkünse karıştırmamaya çalışınız. Tencereyi hafifçe sallayarak ya da bir tahta kaşıkla yavaşça malzemeleri karıştırabilirsiniz. Bamyayı kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirmek yeterli olur. Çünkü taze bamya çabuk pişer. Taze bamya yemeğini ocaktan indirerek kapağını açınız. Kısa bir dinlenme süresinden sonra, yemeği servis edebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Bu tarifte kullanılan kuşbaşı kuzu eti, yemeğe ayrı bir lezzet ve yumuşaklık katmaktadır. Ancak, arzu edenler kuzu eti yerine tavuk ya da dana eti de kullanabilirler. Ayrıca, bamyanın üzerinde oluşabilecek yapışkan salgıyı önlemek için, pişirme esnasında birkaç damla sirke ekleyebilirsiniz. Taze bamya yemeği, yanında pilav ve yoğurt ile servis edildiğinde harika bir öğün oluşturur. Bu tarifi deneyerek, bamyanın aslında ne kadar lezzetli bir sebze olduğunu keşfedebilirsiniz. |